Bernadett
0 °C
4 °C

Mikola: Fű alatt folyik a privatizáció

2006.04.06. 13:54
Hiller István szerint az illegális szemétlerakók viselkednek úgy, ahogyan Orbán, amikor a "panelprolizást" az MSZP nyakába varrta. Áder János szerint Gyurcsány tudatosan ferdítette el a tényket. A pártvezetők aludtak egyet, és értékelték a szerdai kormányfőjelölti vitát.

Mikola István értékelt

Mikola István a Gyurcsány-Orbán vitára reagálva azt mondta, véleménye szerint "fű alatt" jelenleg is folyik az egészségügyben a privatizáció. A Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje Gyurcsány Ferenc szavaira reagált, aki arra szólította fel Orbán Viktort, vonja vissza a kórházak eladására, a privatizációra irányuló szándékkal kapcsolatos vádakat és azt is, hogy az MSZP gyógyszerfelírási díjat akarna bevezetni, mert ez "buta és igaztalan kampány".

"A visegrádi gyógyintézetet most adják el. Szombathely, Nagykanizsa, Pécs, Budai Gyerekkórház, Soproni Állami Szanatórium: mindenhol fű alatt folyik a privatizáció" - mondta, hozzátéve, hogy tudomása szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból most vettek ki 400 millió forintot egyetlen vállalkozás számára és kötöttek ezzel a céggel "rohamléptekben" szerződést visszamenőleges hatállyal. Mikola István hangsúlyozta, aki az SZDSZ-MSZP koalícióra szavaz, az a kórházak eladására, az egészségügy fizetőssé tételére szavaz.

Áder János értékelt

Áder János sajtótájékoztatón kérte Gyurcsány Ferencet, hogy a csütörtöki négypárti miniszterelnök-jelölti vitán valós adatokat használjon. A Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanis a szerdai vitában "erőszakosságával és agresszivitásával sem tudta leplezni súlyos tárgyi tévedéseit". Áder János a munkahelyteremtés, a családtámogatás és az otthonteremtés területén sorolt adatokat, és ezeket ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe.

Áder a KSH adataira hivatkozva azt állította, az Orbán-kormány időszaka alatt 205 ezerrel javult a foglalkoztatottsági mutató. A családtámogatás ügyében az egykori adókedvezményt a nagycsaládosok több mint kétharmada, és az összes magyar család 85 százaléka tudta igénybe venni.

Az otthonteremtés kapcsán kifejtette, Gyurcsány Ferencnek is tudnia kell, hogy megalapozatlanok azok a vádak, miszerint az Orbán-kormány által bevezetett rendszer ingatlanspekulációra volt alkalmas.

Hiller István értékelt

Az MSZP elnöke szerint Gyurcsány Ferenc a szerdai vitában bizonyította, hogy Magyarországért tetterősen képes cselekedni. Megjegyezte, pártja azért akarta, hogy a vita még az első forduló előtt létrejöjjön, hogy az esetleges tévedéseket ki lehessen javítani. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc is tévedett egy ponton, "Orbán Viktornak miniszterelnöksége idején valóban nem volt tíz autója, csupán kilenc, a tévedésért az érintett elnézését kérjük".

Hiller István szerint Orbán több ponton tévedett. A Fidesz elnökének kijelentésével ellentétben Orbán Viktor nem szavazta meg a 13. havi nyugdíjat. A törvény megszavazásakor, 2002. december 17-én, a Fidesz távol maradt a szavazástól - mondta, hozzátéve, hogy ez a szavazás 2003 februárjában megismétlődött, mikor a Fidesz elnöke ismét távol maradt a szavazástól.

Ott volt Orbán?

Orbán Viktor akkor szavazott, amikor a már bevezetett 13. havi nyugdíj két tételben történő kifizetéséről volt szó, jegyezte meg. Orbán Viktor a szerdai vitában "úgy próbált megszabadulni a "panelprolizástól, mint az illegális szemétlerakodók a hulladéktól: összeszedte a szemetet, és megpróbálta más háza elé borítani". Hozzátette: a Fidesz még 2002-ben, a két választási forduló között sértette meg a lakótelep lakóit Bayer Zsolt azon mondatával, hogy "egy hét múlva vasárnap Magyarország nem fogja engedni azt, hogy a vízfejű Budapest, ezen belül Pest lumpenprolijai döntsék el, mi történjék ezzel az országgal".

Megjegyezte azt is, a Fidesz az egészségügy kapcsán rémhírterjesztésbe kezdett, azzal is fenyegetik az embereket, hogy 300 ezer forintot kell majd fizetni a mandulaműtétért, illetve, hogy eladják a kórházakat. Hiller István pártja nevében kijelentette: "nem fog többe kerülni a mandulaműtét (...), nem adják el a kórházakat". Mint mondta, az MSZP nem ért egyet a kórházak eladásával. "Nem engedjük a kórházak "elmikolásítását", vagyis a kórházak áruba bocsátását a leghatározottabban ellenezzük" - tette hozzá.