Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Külső lehallgatók fürkészték ki Gyurcsány beszédét?

2006.10.19. 14:59
Egyelőre nem utal jel arra, hogy az őszödi kormányüdülő alkalmazottja, vagy a szocialisták megbízásából dolgozó kft. két munkatársa közreműködött volna a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásban, értesült a HVG. A lap szerint az eddigi vizsgálatok külső lehallgatásra utalnak. Szilvásy György kancelláriaminiszternek egyelőre nincsen mondandója az ügyről.

A balatonőszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása ügyében zajló nemzetbiztonsági vizsgálat jelenlegi megállapítása, hogy a jelek külső lehallgatásra utalnak, írja a HVG legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő száma. A lap emlékeztet arra, hogy a vizsgálatot a titkosszolgálatokat is irányító Szilvásy György kancelláriaminiszter és Petrétei József rendészeti és igazságügyi miniszter felkérésére a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, illetve a Köztársasági Őrezred indította.

A munkatársak egyelőre nem gyanúsak

Bár a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala nem sért jogszabályt, a vizsgálódás alapját az adja, hogy a kihelyezett frakcióülés idején a Köztársasági Őrezred védte az üdülőt, a kiemelt kormányépületek védelme pedig a a törvények értelmében a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata.

A HVG úgy tudja, bár ellenőrzik a frakcióülés idején dolgozó technikai személyzetet, a kormányüdülő egyik állandó munkatársát, illetve az MSZP megbízásából munkálkodó kft. két munkatársát, egyelőre nem utal jel arra, hogy ők segédkeztek volna az anyag kiszivárogtatásában. A lap megállapítja: ha kívülről fürkészték ki a miniszterelénöki szónoklatot csak profik lehettek, mert a rádiómikrofonos felvétel gyengébb minőséget produkál, mint ami elkészült.

A felvételek útját követhetik

Egy, a vizsgálat menetét ismerő szakember a HVG-nek azt mondta, elképzelhető, hogy az ellenőrök hamarabb jutnak eredményre a felvétel útját vizsgálva. A lap azonban még név nélkül nyilatkozó illetékest se talált, aki ismertette volna, mi lehetne a jogalapja a felvételt megszerző szerkesztőségek, a Magyar Rádió, Az RTL Klub, az Origo, illetve az Index vezetőinek kifaggatására. A vizsgálódásnak egyébként nincsen határideje, az eredményt ugyanakkor a tervek szerint nyilvánosságra hozzák majd.

Szilvásy György kancelláriaminiszter megkeresésünkre sajtósa közölte, a vizsgálat végéig nincs mondandója az ügyről, így arra a felvetésünkre se reagált, a vizsgálatnak része-e az a beszéd kikerülése óta közszájon forgó összeesküvés elmélet, hogy esetleg Gyurcsány stábja szivárogtatott volna. A Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője az Indexnek megerősítette: a vizsgálat alapja, hogy egy védett objektumból szivárgott ki a beszéd, s azt kell tisztázni, hogyan. Nem kívánt a szóvivő ugyanakkor találgatásokba bocsátkozni arról, mikorra lesz eredmény.