Szilárda
0 °C
6 °C

Deutsch-Für apósa visszavenné a Für nevet a liberális fideszestől

2008.05.06. 17:11
Für Lajos kokárdával színezett liberálisnak titulálta a zsidó származását vállaló vejét. Deutsch-Für Tamás azzal húzta ki a gyufát az egykori honvédelmi miniszternél, hogy két hete egy interjúban határolódott el a magyargárdázó apóstól. A radikáljobboldali honlapon megjelentett válaszlevelében Für azt fejtegette, hogy szerinte senkinek sem jó, hogy összemosódik az "amit a Deutsch-név, s az, amit a Für-név képvisel".
Für Lajos

Politikai háborúvá fajult a fideszes Deutsch-Für Tamás és a Magyar Gárda taggá avanzsált Für Lajos családi nézeteltérése.

Orbán Viktor kabinetfőnöke a Heti Válasz április végi számában megjelent interjújában beszélt a szélsőjobbos jelenségekről, és röviden kitért apósára is. Elárulta, nem ért egyet azzal, hogy Für Lajos szerepet vállal a Magyar Gárdában. Deutsch-Für, aki Für Lajos lányával kötött házassága után vette fel felesége nevét, annyit mondott: "tisztelem és szeretem az apósomat, de ebben a kérdésben egyáltalán nem értünk egyet, aminek hangot is adunk olykor. Meggyőzni valószínűleg nem fogjuk egymást."

Majd egy másik kérdésre reagálva Bauer Tamással példálózva próbálta bemutatni, miért lenne inkorrekt, ha valaki az ő politikai tevékenységére nézve vonna le következetéseket Für legújabb elfoglaltsága miatt. "Abban az országban, ahol a liberális értelmiség az Apák és fiúk című cikk után egy emberként horgadt fel, kijelentve, hogy a fiúk nem felelősek apáik tetteiért - nemhogy az apósuk cselekedeteiért -, nem valami píszí a felvetés. Akkor Bauer Tamás is jogosan támadható az Andrássy út 60.-ban vallató, ma ügyvédként praktizáló ÁVH-s kihallgató tiszt apja miatt." - jelentette ki Deutsch-Für.

Deutsch-Für Tamás

Az interjú a meglehetősen rövid utalás ellenére annyira felháborította Für Lajost, hogy a jobboldali lapoktól kapott állítólagos visszautasítás után egy radikáljobboldali szájton nyílt levélben válaszolt vejének. Az Antall-kormány egykori honvédelmi minisztere, aki magát csak öreg gárdistának aposztrofálta, lényegében kitagadta vejét a családból. Für szerint olyan személytől érkezett a támadás, aki csak "egy-két éve került a családi környezetbe" "Amióta családi nevünket használja Deutsch, okkal gondolták sokan, hogy ez neki politikailag sem egészen haszontalan. A gyalázatosan inkorrekt nyilatkozat azonban azt mutatja, hogy épp a "gárdás" kiállásom miatt a helyzet megfordult: ami előnyös volt, előnytelenné vált. Nem tesz jót tehát senkinek, ha a jövőben bárhol, bárki összemosná, amit a Deutsch-név s azt, amit a Für-név képvisel. Legyen ki-ki az, ami. A Deutsch maradjon, ami volt, s ami láthatóan ma is: kokárdával színezett liberális."

Für azt is felrótta, hogy veje a liberális értelmiséget emlegetve érvelt ellene, és még a Bauer-családot sem átallotta felhozni a saját védelmében. "Mintha kést vágtak volna belém. Visszafogva magamat, itt csak azt írom: kikérem magamnak, hogy bármiben és bármikor ezekhez a kommunista gengszterekhez, a szovjet-orosz birodalom alávaló kiszolgálóihoz hasonlítson akárki!"

A nyílt levél megjelenése után megkerestük Deutsch-Für Tamást, aki megismételte az interjúban megfogalmazottakat, kijelentette továbbra is szereti-tiszteli apósát, de nem ért egyet a szerepvállalásával.