16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

A nagy takarítás

2004.09.06. 10:52
A sportminisztérium 2004 december 31-ével felmondja azokat a titkos szerződéseket, amelyek az elmúlt közel három évben "takarítóóriást" csináltak egy 1999 végén létrehozott cégből. A részben Mécs Imre szabad demokrata képviselő veje által alapított Future Clean évente milliárdokat kasszírozhatott a korábbi fideszes vezetésnek köszönhetően, ráadásul a 2002-es kormányváltás előtt a Deutsch Tamás vezette tárca olyan megállapodást hozott össze a zártkörű részvénytársasággal sportlétesítmények kezelésére, amelynek alapján a cég horribilis lelépési díjat követelhet.
Az Index információi szerint több száz milliós, akár milliárdos kártérítést is követelhet egy takarítási, karbantartási, őrzés-védelmi és üzemeltetési feladatokra szerződtetett cég, a Future Clean Rt., ha a sportminisztérium megpróbálja kitenni az állami tulajdonú sportlétesítményekből. A cég 2002-ben kötött, titkosítási záradékkal ellátott, bombabiztos szerződése gyakorlatilag garantálja a horribilis lelépési díjat, annak ellenére, hogy a Future Clean hároméves tevékenysége alatt minőségromlásról szóló panaszok és a kiadások jelentős növekedéséről szóló jelentések figyelmeztették a tárcát.

Hirdetmény nélkül, egyedüli ajánlattevőként

Az 1999 decemberében létrehozott részvénytársaság, amely a tulajdonoscsoport sokadik Future Clean néven alapított cége, először hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson, egyedüli ajánlattevőként kapott megrendelést a Sportfólió Kht. sportlétesítményeinek üzemletetésére. A cégnek kifejezetten kedvező közbeszerzési eljárással a Deutsch Tamás vezette minisztérium gyakorlatilag kiszervezte a szinte egy időben létrehozott Sportfólió Kht. üzemeltetési feladatainak és költségvetésének jelentős részét.

A Future Cleanre bízott létesítmények listáját soha nem hozták nyilvánosságra, de a 2002 januárjára datált és a kormányváltás idején érvénybe lépő, majd később kibővített megállapodás alapján az rt.-hez került a Hajós Alfréd és a Császár-Komjádi uszoda, a Népstadion és intézményei, benne a Puskás Ferenc stadion valamint az olimpiai csapat felkészülésének szinte összes helyszíne, köztük a tatai edzőtábor is. A cég újabb, 2003-as szerződése több, az FTC, a Honvéd és más fővárosi klub használatában lévő sportlétesítmény üzemeltetésére adott megbízást, de a Future Clean takarítói dolgoznak a GyISM épületében és hosszabb ideje a Hattyúházban is.

Több pénzért kevesebb

Információnk szerint egyes intézményekben négy hónap alatt harminchárom százalékos kiadásnövekedést könyveltek el, amint a Future Clean átvette az üzemletetési feladatokat a Sportfóliótól. Az "outsourcing" miatt az intézményekben nemcsak arra panaszkodtak, hogy jóval drágább lett az üzemeltetés, mintha a házon belül oldották volna meg, hanem arra is, hogy a várt feladatcsökkenés helyett a helyzet csak bonyolultabbá vált. Néhol például a Future Clean számára központilag megrendelt további tevékenységek - például iratrendezés - is terhelték a sportlétesítmények költségvetését.

A kialkudott szerződés értelmében a Future Clean ingyen használhatja a kezelésére bízott intézmények helyiségeit, és nem kell fizetnie az ott felhasznált energiáért sem.

Az rt.-nek ráadásul eszközökre sem kellett költenie, megkapta az állami társaság (Sportfolió) eszközparkját, a drága ipari takarítógépeket is. A sportlétesítményeknél viszont arra panaszkodtak, hogy a Future Clean leamortizálta a Sportfóliótól örökölt berendezéseket, és sokszor - költségkímélés címén - háztartási eszközökkel pótolta. A céget egyes intézményekben elmarasztalták azért is, mert a korábbiakhoz képest még az állagmegóvási munkák is megritkultak, a Future Clean ugyanis az állagmegóvást szerződéses kötelezettségén felülinek tekinti.

Háttérben

A Future Clean zártkörűen működtetett részvénytársaságot Szigedi László és Mesterházy Ernő alapította. Mesterházy később kivonult a cégből, de egy kft.-n keresztül - amely saját maga és más vállalkozásai résztulajdonában van - változatlanul birtokon belül van, a közgyűléseken egy - több más vállalkozásában is szerepet vállaló - régi üzlettársa képviseli. A zárt részvénytársaságban öt részvényt birtokol Szigedi, Mesterházy részvényeit az MEBFB Kft. és Németh Krisztina vették át 4:1 arányban. A 2001-ben 1,1 milliárdos nettó árbevételt két év alatt 3,6 milliárdra növelő cég alapító tulajdonosának kivonulását többen azzal magyarázták az Indexnek, hogy az állami megrendelések körüli titkolózás, valamint a kialakult konfliktusok a cégre irányították a sportszakma figyelmét.

Mesterházy felesége és több cégében üzlettársa, Mécs Mónika, az SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Mécs Imre lánya. A kitűnő politikai kapcsolatairól is ismert és SZDSZ-es háttéremberként számon tartott Mesterházy egyébként Demszky Gábor előző feleségével, valamint a fővárosi szabad demokrata frakció egyik tagjával, Tóthfalusi Györgygyel is alapított számos közös céget. Mesterházy főbb üzlettársai azonban jó kapcsolatokat ápoltak az előző kormány egyes tagjaival is, ráadásul Mécs Mónika a rendszerváltás idején tagja volt annak a Prágában demonstráló ellenzéki csoportnak, amelynek tagjait - köztük Deutsch Tamást - letartóztatta a csehszlovák rendőrség.

Medgyessyt is tájékoztatták

Az GyISM Közigazgatási államtitkárságának közlése alapján a Future Clean havonta 195,6 millió forintot, azaz 2004-ben majd 2,35 milliárdot kap üzemletetési díj címén az amúgy forráshiányos Sportfóliótól.

Úgy tudjuk, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök is kapott tájékoztatást a cég politikai kapcsolatairól, valamint arról, hogy az államnak hátrányos szerződés óriási hiányt eredményezett a Sporfóliónál. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint mindenesetre a kormánynak idén júniusban nyolcszázmillió forintos többlettámogatással szanálnia kellett a kht.-t. A jelenlegi tervek arról szólnak, hogy a közeljövőben végelszámolással megszüntetnék a Sportfóliót, és felmondanák a Future Clean szerződéseit is. Az Index információi szerint a minisztérium a 2004. december 31-i felmondás indoklását is megküldte a cégnek, eszerint a kiszervezés előtti szerkezetben lényegesen olcsóbb volt a létesítmények fenntartása.

Hamis logika és kötbér

Batári Ferenc, a Future Clean vezérigazgatója az Indexnek kifejtette, hogy szerinte még folytatódhatnak a tárgyalások az GyISM-mel, hiszen nincs végleges döntés a Sportfólió-szerződés felbontásáról. Ha azonban a tárca valóban meg kívánja szüntetni a külső szerződéseket, tudomásul veszik a döntést. Még nem számolták ki, hogy mekkora kötbér jár majd a cégnek, mondta az Index kérdésére Batári, hozzátéve, hogy szerinte "hamis logika, hogy túlzó követelésekkel" tartották meg a szerződést. A vezérigazgató vitatta azt is, hogy cége drágábban üzemeltette volna el a rábízott sportfóliós intézményeket, mert, mint mondta, nehéz lenne összehasonlítani két eltérő műszaki tartalmú szolgáltatást. Szerinte a szerződésben kötelezett beruházások és a létszám bővítése magyarázza a kiadások növekedését.

Eggyel több takarítónő

"Ha a szocialisták a matematika törvényeit vették volna figyelembe, nem pedig azt, hogy minden rossz, amit mi csináltunk, akkor kijött volna az az eredmény, hogy az állam másfél milliárd forintot spórol meg az outsourcinggal" - jelentette ki az Indexnek Deutsch Tamás, a Fidesz volt sportminisztere. A politikus elmondta, hogy akkor döntött az üzemeltetés kiszervezése mellett, amikor a költségvetési szervekből létrehozott Sportfólió Kht. megalapításánál kiderült, hogy "eggyel több takarítónő alkalmazottja lett ennek a Kht.-nek, mint sportszakember". "Azt gondoltam, ez nem helyes. Ráadásul 1990 óta minden évben reálértékben nőtt az erre fordított kiadás - fogalmazott Deutsch, majd hozzátette: - Ha az új kormány 2005-ig reálértékben annyit fordít rá, és kiírja ezzel szemben az őáltaluk meghatározott pályázati feltételeket, akkor meg lehetett volna a már említett másfél milliárdot takarítani." Arra a kérdésre, hogy miért a Future Cleant hívta meg annak idején egyedüli pályázónak az ISM, Deutsch Tamás azt mondta, hogy a cég ismert volt a szakmában, ő azonban nem foglalkozott az outsourcinggal. Az egykori miniszter leszögezte, már 2002-ben - a pályázati eredmény kihirdetése után - tudta, hogy Mécs Mónika férje az egyik tulajdonos a cégben, de az "agyrém, hogy mi az SZDSZ-nek dolgoztunk".

Deutsch Tamás cikkünk megjelenése után fontosnak tartotta leszögezni, hogy az elmúlt két és fél év során, amióta "kígyót-békát kiabáltak az ISM korábbi vezetésére és személy szerint rám, egyetlen alkalommal sem merült fel nyilvánosan a Future Clean szerződés ügye". A politikus furcsállja, hogy éppen most látott napvilágot az ügy, amikor a GyISM vezetése a szerződés felmondását fontolgatja. Deutsch Tamás úgy vélte a hír az, hogy a szerződést felbontják nem pedig az, hogy valamikor megkötötték a megállapodást.

Súlyos viták

Jánosi György, korábbi sportminiszter elismerte, hogy súlyos viták alakultak ki a Future Clean Rt. szerződése miatt. A politikus szerint a korábban megkötött rossz megállapodás nem védte az alkalmazottakat és az állami vagyont, ezért tárgyalásokat indított módosításáért. Mint mondta, az előrehaladott tárgyalások alapján módosíthatták volna a Fidesz-kormány idején elfogadott előnytelen kondíciókat, de őt időközben leváltották.

Százmilliós kártérítés

A GyISM korábbi közigazgatási államtitkára, Szilvásy György szerint azért nem lehetett megszüntetni a szerződést, mert az "sok száz milliós" kártérítést kötött ki a cég javára. A NKÖM jelenlegi államtitkára is jelezte, hogy a hosszas tárgyalásoknak nem jutottak a végére, mert neki Gyurcsány Ferenc kinevezésekor összeférhetetlenség miatt kellett távoznia a sporttárcától. A Szilvásy távozása előtt lebonyolított tárgyalások azonban végül nem maradtak eredménytelenek, mert a 2003 elején folyt egyeztetések következtében augusztusban újabb szerződést írtak alá, amely további sportlétesítmények kezelését adta át a Future Cleannek.

Ismeretlen ügyek

Mécs Imre szabad demokrata képviselő az Index megkeresésére csupán annyit közölt, hogy nem ismeri lánya, illetve veje üzleti ügyeit, így nincs közölnivalója. Tudomása szerint veje másfél éve kivonult a cégből.  • Hírek
  • Hírek