Eszter, Eliza
EUR 384,02 Ft
USD 358,71 Ft
14 °C
24 °C

Törvénytelenül a világ körül

2000.11.10. 18:00
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium attól az utazási irodától vásárolja a külföldi utak repülőjegyeit, amelynek jogi képviselője Torgyán Attila, Torgyán József miniszter fia. A tárca már az előző kormány idején sem írt ki közbeszerzési pályázatot, ezt a hagyományt Torgyán József idején is folytatták. Információink szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a tárcák utazásainak vizsgálata során feltárta az ügyet, de jelentése még nem került a kormány elé.
Dr. Sulyok Ferenc
a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője
Az FVM-be a napokban érkezett meg véleményezésre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által készített vizsgálati jelentés, amelyre harminc napon belül kell válaszolnia a minisztériumnak. Sulyok Ferenc, a Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ebben az évben eddig alulmaradtak az utazások költségei a tervezett számokhoz képest. Konkrét adatokról, illetve a vizsgálati jelentés megállapításairól azonban nem kívánt beszámolni.

Törvénytelenség a minisztériumban

A KEHI még egyeztetés alatt álló vizsgálata szerint a minisztériumban törvényszegően folytak az utaztatások. Az első ilyen pályázatot még az előző kormány idején kellett volna kiírni. Ez akkor nem történt meg, a minisztérium azonban változtatni akar a helyzeten, ezért november közepére elkészül a közbeszerzési pályázat kiírásával - értesült az Index.

Minisztériumi forrásból megerősített információnk szerint az FVM az OTP Travel Kft.-től rendeli a repülőjegyeit. Az FVM egy 1992-es keltezésű szerződést örökölt, amelynek értelmében a Malév Rt. 11 százalékos kedvezménnyel szállította a tárca hivatalos delegációit. Tavaly azonban a Malév Rt. és az OTP Travel Kft. kötött egy megállapodást, amely után már kizárólag az OTP Travel Kft.-től lehetett rendeli a repülőjegyeket az FVM útjaihoz.

Torgyán József utazásai

Ez azonban sérti a közbeszerzési eljárásról szóló törvényt, amelyben értékhatárokhoz van kötve, hogy milyen összegek felett kell kiírni közbeszerzési pályázatot a szolgáltatások elnyerésére. A közbeszerzési pályázatot még az előző kormány idején, az erről szóló törvény hatályba lépésekor, 1996-ban kellett volna kiírni.

Ha egy termék vagy szolgáltatás értéke meghaladja az évi nyolcmillió forintot, akkor közbeszerzési eljárási pályázatot kell kiírni. Ha az összeg csupán 500 ezer és 8 millió forint között van, akkor szabadkézi eljárásban kell lefolytatni az eljárást, amelyben három árajánlatot kell bekérni - mondta kérdésünkre Csák Balázs, a miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóság közbeszerzési igazgatója.

OTP Travel: az ideális partner

Az FVM eddig nem hozta nyilvánosságra a külföldi utazások költségeit, és erre mostani kérésünkre sem volt hajlandó, mert az indoklás szerint az ,,nem a nyilvánosságra tartozik".

A Budapest Buiness Journal által áprilisban készített utazási irodák ranglistája szerint, a nevezett utazási iroda az 1999-es bevételeket tekintve a hatodik helyen áll. Az itt publikált eredmények szerint a 3 milliárd 300 millió forint bevételből, 2 milliárd 200 millió forint származik repülőjegy-értékesítésből, amely a többi iroda bevételmegoszlását nézve magas eredménynek számít. Ám ez természetesen nem kizárólag a földművelésügyi tárca megrendeléseiből származik.

Torgyán Attila, az ügyvéd

Molnár Judit, az OTP Travel Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy létezik az FVM és az OTP Travel Kft. között egy szerződés, de elfoglaltságára hivatkozva arra már nem tudott felelni, hogy ezt mikor kötötték, illetve milyen módon történt a ,,pályázat elnyerése", illetve arra sem, hogy volt-e ebben szerepe Torgyán Attilának, a cég ügyvédjének.
- Azt azonban meg tudja erősíteni, hogy Torgyán Attila a cég jogi képviselője? - Igen, de itt álljunk meg.

Nincs kész a jelentés

Kellemest a hasznossal
új-zélandi tanulmányút
Sepsey Tamás, a KEHI elnöke nem kívánt nyilatkozni a minisztériumokban folytatott vizsgálatokról, és titkárnőjével csupán annyit üzent, hogy ,,nincs felhatalmazása addig információt kiadni a vizsgálatról, amíg az őt felkérő testület erre nem jogosítja fel". Eddig ez nem történt meg, és addig nem is fog, még ezt a kormány jóvá nem hagyja.

Borókai Gábor kormányszóvivő az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a kormány elé még nem érkezett meg a KEHI vizsgálati jelentése, így annak tartalmáról nem tud beszámolni.

Drága utak

Torgyán József hivatalos világ körüli útja során talán ezt a vízesést is megtekintette
A közbeszerzési törvényben előírt szolgáltatásokat célzó nyolcmilliós költséghatár első ránézésre magasnak tűnik. Az 1999-es minisztériumi tárcajelentés szerinti Torgyán József utazásait tekintve azonban alacsonynak. Az Index arról érdeklődött az OTP Travel-nél, hogy azokra a helyekre, ahova a miniszter 1999-ben utazott, milyen összegért tudnak repülőjegyet biztosítani a jelenlegi árakon. A jegyek VIP-kategóriában kértük, semmi extrával, csupán megbízható és elfogadható minőséggel.

A tárcajelentést, valamint a kapott eredményeket összevetve Torgyán József utazásai egymagában meghaladták a nyolcmillió forintot. (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, USA, Kína, Thaiföld, Marokkó, Kuba, Brazília, Peru) Ebben azonban nincsenek benne az európai utazások, illetve az államtitkároknak és a tárca más munkatársainak utazásai sem, például Szabadi Béla vietnami, valamint laoszi útja is kivétel. Ráadásul a költségekhez hozzá kell számolni a kíséret számláját is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla