Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Turi-Kovács duplázna?

2001.02.13. 10:26
A miniszterelnök kompetenciája, hogy valamely kormánytagra február 16-ával rábízza az agrártárca irányítását. Előző nap jár le ugyanis a lemondott Torgyán József megbízatása, Torgyán jelöltjét, Gyimóthy Gézát pedig csak jövő héten hallgatják meg a parlamenti bizottságok, miután Orbán Viktor a miniszterjelölttel közölte: kinevezése előtt további egyeztetéseket tart szükségesnek. A Világgazdaság értesülései szerint átmeneti időre Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter kap megbízatást az agrártárca vezetésére. Turi-Kovács Béla elfogadná az FVM ideiglenes vezetését, ám erre még nem kérték fel. Torgyán kedd reggel cáfolta, hogy arra kérte volna a kisgazda képviselőket, hogy ha Orbán Viktor nem fogadja el Gyimóthy jelölését, akkor lépjenek ki a koalícióból. A kisgazdafrakció rendkívüli ülést hívott össze kedd délre, ahol a képviselők Gyimóthy jelölését támogatták.
Ha rövid időre is, de miniszter nélkül marad a kormány legtöbbet bírált minisztériuma, az agrártárca. Torgyán József lemondása miatt csak február 15-ig látja el feladatait, jelöltje pedig legkorábban a jövő hét végén teheti le miniszteri esküjét. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalása után szinte rögvest külföldre utazott, előtte azonban nyolcperces megbeszélés erejéig szobájába kérette Gyimóthy Géza miniszterjelöltet.

Gyimóthy Géza
az egyetlen jelölt a tárca élére
Gyimóthy a rövidre sikerült egyeztetést követően közölte: a miniszterelnök támogatásáról biztosította ugyan, de további egyeztetéseket tart szükségesnek, ezért elmaradnak az e hétre tervezett bizottsági meghallgatások. A politikus arról is beszámolt, hogy Orbán visszatértéig Farkas Imrével, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének és a parlament agrárbizottságának elnökével kell egyeztetnie. Gyimóthy szerint Orbán ugyanakkor biztosította arról: továbbra is ő az egyetlen jelölt a tárca élére.

Torgyán levele Orbánhoz
Tizenkilenc kisgazda országgyűlési képviselő aláírásával levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Torgyán József, az FKGP elnöke, amelyben arra kéri a kormányfőt, hogy jelöltje, Gyimóthy Géza legyen az agrártárca első embere - adta hírül a TV2 Tények című műsora hétfő este. Torgyán József azután kérette magához a kisgazda képviselőket, hogy az FKGP frakcióján belül létrejött a Polgári Platform, amelynek megalakulását a kisgazda pártelnök a személye ellen irányuló támadásnak minősített. A Tények információi szerint a 19 képviselő aláírásával ellátott levélben Torgyán József nem intézett ultimátumot Orbán Viktorhoz, de a pártelnök szóban arra kérte a levelet aláíró politikusokat, hogy ha a kormányfő nemet mond Gyimóthy Géza jelölésére, akkor lépjenek ki a koalícióból. A TV2 úgy tudja: a képviselők töredéke tenne eleget Torgyán József kérésének. Torgyán a Magyar Rádiónak adott kedd reggeli interjújában határozottan cáfolta, hogy ha a kormányfő nemet mond Gyimóthy Géza agrárminiszteri jelölésére, akkor a párt kilépne a koalícióból. Mint a pártelnök hangsúlyozta, a koalíció számukra szent dolog, mert nincs alternatívája.
A hazai demokrácia történetében példátlan módon, így miniszter nélkül marad az agrártárca. Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodájának vezetője az Index kérdésére elmondta: a minisztérium vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök kérheti fel valamely kormánytagot. Az ideiglenes vezető pedig addig kénytelen két tárcát irányítani, amíg az új miniszter le nem tette hivatali esküjét. Arra a kérdésünkre, megvan-e az ideiglenes FVM-irányító, Navracsics azt mondta: még nincsen ugyan, de csütörtökig meglesz, miután a kormányfő szerdán már haza is tér. A koalíciós szerződés alapján valószínű, hogy az ideiglenes minisztert is a kisgazdapárt jelöli majd.

Turi-Kovács duplázna?

A Világgazdaság értesülései szerint átmeneti időre Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter kap megbízatást az agrártárca vezetésére. Turi-Kovács Béla elfogadná az FVM ideiglenes vezetését, ám kedd délig erre még nem kérték fel. A környezetvédelmi miniszteri kijelentette, reméli, hogy a miniszterelnök talál nála alkalmasabb személyt is, mivel úgy véli, saját minisztériumában is van elég teendő. A kisgazdafrakció rendkívüli ülést hívott össze kedd délre, ahol a képviselők Gyimóthy Géza jelölését (37 igen, 1 nem, 2 tartózkodás mellett) támogatták.

Helyreigazítás
Dr. Tallós Emil, az FVM sajtófőnöke kérésére közöljük:
'Valótlanul állítottuk, hogy az FVM sajtófőnöke nyilatkozott volna részünkre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésének február 15-e utáni lehetőségeiről. Valótlanul állítottuk azt is, hogy a sajtófőnök szavait titkárnője tolmácsolta volna. A valóság ezzel szemben az, hogy a sajtófőnök az Index számára semmiféle nyilatkozatot nem adott, az Index munkatársával nem beszélt és részünkre üzenetet sem küldött.'


  • Vennék
  • Bankszámla