Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Mégsem indul fegyelmi eljárás Gyimóthy ellen

2001.02.13. 15:18
Az FKGP országos elnöksége úgy döntött, hogy Horváth Béla kezdeményezése ellenére nem indít etikai vizsgálatot a földművelésügyi tárca várományosa ellen és pártellenesnek nevezték a frakcióvezető-helyettes javaslatát. Szükség esetén Turi-Kovács Béla, környezetvédelmi miniszter is vállalná az agrártárca ideiglenes vezetését, ám bízik abban: a miniszterelnök talál nála alkalmasabb kormánytagot, amíg ki nem nevezik a tárca új irányítóját. A kisgazda képviselőcsoport ugyanakkor csaknem egyhangúan támogatásáról biztosította Gyimóthy Géza miniszteri jelöltségét.
Nem kapott felkérést az agrártárca ideiglenes irányítására Turi-Kovács Béla, kisgazda környezetvédelmi miniszter, de szükség esetén vállalná e megbízatást is - nyilatkozta az Indexnek a politikus. A miniszter ugyanakkor csak abban az esetben lát lehetőséget az agrár minisztérium ideiglenes vezetésére, amennyiben ebben pártja támogatja, és egyáltalán őt kéri erre meg Orbán Viktor miniszterelnök.

Turi-Kovács annak is hangot adott, hogy jelenlegi megbízatása is épp elég feladatot ró rá, ezért is reméli, hogy Orbán nála alkalmasabb jelöltet talál a tárca ideiglenes irányítására. Turi-Kovács Béla az Index kérdésére kizártnak tartotta, hogy Gyimóthy Géza esetleges elutasítása koalíciós szakítópróbát jelentene.

Gyimóthy mellett a frakció

Gyimóthy Géza
A kisgazda képviselőcsoport keddi, újabb rendkívüli ülésén egy ellen szavazattal és egy vagy két tartózkodással támogatásáról biztosította Gyimóthy Gézát, mint miniszterjelöltet. Torgyán József szerint egy tartózkodás volt, míg a frakcióülésről korábban távozott Gyimóthy két tartózkodásról számolt be. A képviselőcsoport ülésén a frakciótagok nyolcvan százaléka vett részt. Torgyán közölte, nem a miniszterelnök kérésére kérte ki frakciója állásfoglalását Gyimóthy jelöléséről, hanem ő maga akarta tisztázni a sajtóban megjelenteket.

A képviselőcsoport tagjai megerősítették a pártvezetés valamennyi személyi javaslatát, ami a bizottsági helyek újraosztásáról szólt. Torgyán határozottan cáfolta, hogy 19 képviselőtársával együtt levelet intézett volna Orbán Viktor miniszterelnökhöz Gyimóthy jelöltségét megerősítendő. Úgy vélte: a koalíciót ért támadásról van szó, amit az ártó szándék motivált.

Mégsem indul fegyelmi eljárás Gyimóthy ellen
Felháborítónak és pártellenes lépésnek tartja Horváth Béla kezdeményezését a Gyimóthy Géza ellen indítandó fegyelmi eljárásról az FKGP országos elnöksége. A párt vezető testülete úgy döntött, hogy nem indít etikai vizsgálatot a földművelésügyi tárca várományosa ellen - ezt maga az érintett, Gyimóthy jelentette be. Horváth Béla indoklása szerint erre azért lett volna szükség szükség, mert Gyimóthy Géza a nem létező stratégiai állandó parlamenti bizottság nevében írt alá egy ajánlólevelet a biodízel-programot támogató Perlaki László szakértő számára. Gyimóthy Géza elmondta: az országos elnökség azzal indokolta elutasító döntését, hogy etikai vizsgálatot a párt elnöke vagy az országos pártfőügyész kezdeményezhet, frakciótag nem. A miniszteri szék várományosa kedden délután még örült a kezdeményezésnek, mivel - akkori meggyőződése szerint - így tisztázhatta volna magát. Az elnökségi ülés után az FKGP alelnöke azonban már úgy nyilatkozott, hogy ő hívő keresztény, ezért azt vallja, hogy ,,ha megdobnak kővel, akkor dobj vissza kenyérrel", de Gyimóthy inkább kitér a kődobálók elől.
A pártelnök leszögezte: egyetértett a képviselőcsoport most is abban, hogy a Fidesszel nem egy ciklusra szóló megállapodást kötöttek 1998-ban, így semmilyen alapja nincsen annak, hogy bárki a koalíció felmondásán gondolkodna. Torgyán arra a kérdésünkre, mi a teendő Gyimóthy elutasítása esetén, a távozó agrárminiszter annyit mondott: ,,Ezt majd maguk kitalálják.

Torgyán engedélyt adott a platformosodásra

A kisgazda frakció úgy foglalt állást, nincsen akadálya a frakción belüli platformok megalakításának, csupán az a fontos, hogy egyetlen platform se legyen kirekesztő - hangoztatta Torgyán József annak kapcsán, hogy hétfőn létrejött a kisgazda frakción belül a polgári platform. Turi-Kovács Béla nagyvonalúnak nevezte Torgyán elnököt nyilatkozatáért, hozzátéve, hogy ő azonnal kilép az általa is alakított platformból, ha annak a jelét tapasztalja, hogy az egység ellen hat a formáció léte.

Nem mindenkit vártak a frakcióülésre

Megdöbbentőnek és nonszensznek nevezte Várhelyi András, az FKgP képviselőcsoportjának egyik helyettes vezetője, azt, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter hívta össze a frakció keddi rendkívüli ülését, arra ugyanis csak Bánk Attila távollétében lett volna joga frakcióvezető-helyettesként - adta hírül az MTI. A frakcióvezető-helyettes szerint ráadásul nem is hívtak meg mindenkit az ülésre, maga Várhelyi is csak fél 12-kor értesült a tizenegykor kezdődő eseményről. Mint mondta: úgy tájékoztatták, hogy az ülést összehívóknak jelezték, hogy kiket nem várnak a frakcióülésre. Várhelyi emlékezetett, fenntartja az elnökségi ülésen hangoztatott álláspontját, vagyis újfent megkérdőjelezte Gyimóthy Géza alkalmasságát az agrárminiszteri posztra.

Szentgyörgyvölgyi Péter az MTI-nek nyilatkozva visszautasította, hogy puccsszerűen vagy szabálytalanul hívta volna össze kedden a kisgazda képviselőcsoportot. A frakcióvezető-helyettes állítja, hogy szabályosan hívta össze az ülést. Arra a vádra, hogy egyeseket szándékosan nem értesítettek az ülésről, azt válaszolta, hogy két titkárnőt bízott meg azzal, hogy értesítse a képviselőcsoport tagjait, akik közül néhány képviselőt nem értek el, de ez véletlenül fordulhatott elő, szándékosan senki nem maradt ki.

Az ülés váratlan összehívását azzal indokolta, hogy megtudta, a polgári platform kedd délre megbeszélést tervezett, amit meg szeretett volna előzni. Az én célom az volt, hogy kiderítsem mi a csodát akar ez a polgári platform - jelentette ki a kisgazda képviselő.  • Vennék
  • Hírek