Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szabadi: nem utasítottam kezességvállalásra a Concordiát

2001.04.20. 13:38
Az FVM volt politikai államtitkára azt állítja: csak azért kért felvilágosítást a minisztérium tulajdonában lévő Concordia Rt. elnök-vezérigazgatójától a GMS-96 Kft.-ről, mert a cég ügyvezetőjét tudta nélkül hirtelen lecserélték. Szabadi Béla az Indexnek kijelentette: szó sincsen arról, hogy 412 millió forintos kezességvállalásra utasította volna a cég vezetését. A Népszabadság információi szerint azonban a politikus 1999. október 12-én részvényesi határozatban adta ukázba Korompai Nicolette vezérigazgatónak, hogy a négyszázmilliós váltóhoz jutó GMS-96 Kft. ügyeiben előzetesen egyeztessen vele.
Szabadi Béla
Még márciusban indított vizsgálatot a kormányfő kérésére az agrártárca cégeinek ellenőrzésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI). A KEHI után Vonza András, az áprilisban hivatalba lépett új földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is vizsgálatot rendelt el az FVM 100 százalékos tulajdonában lévő Concordia Rt. ügyében. Kiderült ugyanis, hogy a cég saját kereskedő vállalkozásáért a GMS-96 Kft.-ért egy 412 millió forintos váltó fejében kezességet vállalt. A Concordia által a kft. részére kiállított értékpapír április 12-én lejárt, s meghosszabbítását az FVM nem engedélyezte. Így a majd' fél milliárdos összeget a cégnek át kellett utalnia a GMS-96 hitelezői részére.

Szabadi cáfolja, hogy utasított volna

A kft. helyettes ügyvezetője korábban Simon László volt, aki Torgyán Józseffel baráti kapcsolatban állt, többször nyaraltak együtt. Azonban nemcsak a kisgazda vezérrel volt jóban, hanem Korompai Nicolette-tel, a Concordia Rt. elnök-vezérigazgatójával is.

Szabadi Béla, az FVM volt politikai államtitkára a Népszabadság információi szerint 1999. október 12-én részvényesi határozattal arra utasította Korompait, hogy a GMS-96 Kft. ügyeiben előzetesen egyeztessen vele. A kisgazda politikus az Indexnek elmondta: szó sincs arról, hogy a kezességvállalásra ő utasította volna az elnök-vezérigazgatót. Azt állítja, hogy soha nem járt a GMS-96 Kft.-nél, s csak azért tartotta szükségesnek a cég ügyeivel kapcsolatos egyeztetéseket, ellenőrzéseket, mert tudta nélkül kicserélték az ügyvezetőt, s erről csak hónapokkal később szerzett tudomást.

Lapértesülések szerint a KEHI törvénysértésekre is bukkant a Concordiánál. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a hivatal várhatóan május közepén végez a cég vizsgálatával, és valószínűleg pert indít az ügyben. A napilap úgy tudja, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatban csak a hivatal elnöke nyilatkozhat, és a tervek szerint 30 évre titkosítják a vizsgálati anyagot.