Gusztáv
-4 °C
1 °C

A főügyészségen a Szabadi Bélát terhelő dokumentumok

2001.05.25. 09:27
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) újabb feljelentést tesz a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) tartozó agrárcégek ügyében. Ezek egyikénél, az Agrárinnovációs Kht.-nál feltárt eddigi adatok, illetve vallomások szükségessé teszik az FVM volt politikai államtitkárának, Szabadi Bélának a meghallgatását. Az FVM felelőssége merült fel a szabolcsi konzervgyáraknak nyújtott kölcsönök ügyében folytatott KEHI-vizsgálat során is. Nem tártak fel viszont terhelő adatokat sem a hitelek kapcsán hírbe hozott kegyvesztett kisgazdáról, Balogh Gyuláról ,sem a tárca vezetőiről.
A Népszabadság értesülései szerint újabb feljelentést tesz az FVM-hez tartozó agrárcégek ügyében a KEHI. A napilap információit hivatalosan nem kívánták kommentálni. Arról a Magyra Hírlap számolt be, hogy az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) már kezdeményezte az Agrárinnovációs Kht. szerdán őrizetbe vett exvezetőit. Osváth László egykori ügyvezetőt és helyettesét, Sipter Ferencet különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A lap információi szerint a két volt cégvezetőt 2-8, illetve 1-5 évi szabadságvesztésre ítélhetik.

Az FTC-nek juttatott "egészségnapi" pénzek ügyében, valamint a kazettabotrányban is elhíresült, százszázalékos FVM-tulajdonban lévő cégnél folytatott vizsgálatok, a vallomások alapján hamarosan kihallgatják Szabadi Bélát, a tárca volt politikai államtitkárát is. A Hírlap úgy tudja, hogy az ORFK már meg is küldte a terhelő dokumentumokat a Fővárosi Főügyészségnek, amely a képviselő ügyében hivatott eljárni.

Gyanúsak a szabolcsi konzervgyáraknak nyújtott hitelek

Az FVM-ben működő Agrárrendtartási Hivatal (ARH) egyik munkatársának személyi felelősségét veti fel a KEHI a tíz kicsi, zömmel Szabolcs megyei konzervgyár állami garanciális hitelezési ügyében - írta pénteken a Világgazdaság. Ezek között vannak a kisgazda politikusok, többek között Balogh Gyula volt főtitkár és Lengyel János képviselő nevével összefüggésbe hozott üzemek is, amelyek a mai napig nem fizették vissza az állami hitelt.

Mint ismert, a konzervüzemek a kormány döntésével Torgyán József volt agrárminiszter kezdeményezésére juthattak 2,33 milliárd forintos hitelhez 1999-ben. A KEHI tranzakció létjogosultságát is megkérdőjelezi, ugyanis a vállalkozások némelyikéről már előre lehetett sejteni, hogy a banki forrásokat nem tudja visszafizetni (vagyis a pénzintézeteknek be kell váltaniuk az állami garanciákat). Az ügyletek érdekessége volt a napok alatt felhalmozott eladatlan készlet - amely a kölcsön fedezetének ígéretét jelentette. A cégek közül azonban több nem sokkal a hitelfelvétel után tönkre ment, felszámolás alá került.

A napilap azonban úgy tudja, hogy a jelentés nem marasztalja el sem a hírbe hozott politikusokat, sem az FVM korábbi irányítóit, Torgyán Józsefet és Szabadi Bélát.