Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az iskolatej-programot a sertésalapból finanszírozta az FVM

2002.09.17. 09:06
Újabb gyanúsítottakat tartóztatott le a múlt csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság az úgynevezett agrárügyekben. A Népszabadság szerint így már 29 gyanúsítottal szemben folytat büntetőeljárást az ORFK. A körözöttek között van Torgyán József bizalmasa, Simon László is. A rendőrség azonban már nem vizsgálja a "szimplán" szabálytalan költéseket.
Az Országos Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatósága 2001. február 15. és 2002. május 15. között 18 feljelentést kapott különböző, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, illetve a tárca által alapított cégekhez vagy az irányítása alatt álló intézményekhez köthető, döntően gazdasági bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

Csak szabálytalan ügyekkel nem foglalkoznak

A Népszabadság értesülése szerint a feljelentések többsége a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (KEHI) érkezett, egy büntetőeljárást egy ügyvéd, egy másikat pedig egy csalás áldozatául esett termelőszövetkezet kezdeményezett - tudtuk meg Papp Csaba alezredestől. A rendőrség két esetben megtagadta a nyomozást, újabb kettőben pedig röviddel elrendelése után megszüntette.

A szervezett bűnözés elleni igazgatóság osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: nyomozás elrendelését csak azokban az esetekben tagadták meg, amikor a rendelkezésre álló adatokból egyértelműen kiderült, hogy szabálytalanul ugyan - például nem a megfelelő alapból -, de társadalmilag indokolt célra költöttek el a feljelentett személyek, illetve intézmények közpénzeket. Papp Csaba példaként említette az FVM iskolatej-programját, amelyet a sertésprogram támogatására elkülönített alapból finanszíroztak.

Az iratok eltűntek

Vádemelési javaslattal zárta le ugyanakkor a szervezett bűnözés elleni igazgatóság azt a nyomozást, amelyet az Agármarketing Centrum Kht. és a BEST 2000 Kft. között létrejött előnytelen nyomdaszerződések miatt hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendeltek el. A Népszabadság információi szerint a kht. pr-vezetőjét magánokirat-hamisítással gyanúsítják, mivel hat nyomdaszerződést meghamisított. A szóban forgó megbízásokhoz ugyanis kétféle szerződést készített. Az egyik kis példányszámra, a másik lényegesen nagyobbra vonatkozott, de mindkettő azonos egységárat tartalmazott. Mivel az ügy megítélésével szükséges iratok "eltűntek", a rendőrség csak okirat-hamisításért javasol vádemelést. Azt nem sikerült kideríteni, hogy a számlák közti különbség, a mintegy ötmillió forint kihez vándorolt.

Simon László körözés alatt

Vádemelést javasol a rendőrség B. Csaba, a GMS '96 Kft. ügyvezetője és N. Zoltán, a Farm-Air Rt. volt vezérigazgatója ellen, akik egymással összejátszva, fiktív gabonaügyletekkel 33 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az FVM közvetlen irányítása alatt álló Concordia Közraktár Rt. többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft.-nek.

A Seregélyesi Szövetkezet elnökének feljelentésére csalás miatt rendelt el nyomozást a szervezett bűnözés elleni igazgatóság K. Imre, a Nexon Bróker Rt. vezérigazgatója, H. Zsuzsanna, az Agroford Kft. ügyvezető és N. Zoltán, az Agroford ügyintézője ellen. A gyanúsítottak a vételár megfizetése nélkül elvittek a seregélyesi szövetkezettől 1500 tonna búzát, mondván, speciális árutőzsdei műveleteket kívánnak végrehajtani, amelyek a szövetkezet számára is előnyösek lesznek. Csakhogy a búzát eladták, és a bevételt egymás közt elosztották. Mivel N. Zoltán és K. Imre ellen más agrárügyekben korábban már indult büntetőeljárás, a bíróság a bűnismétlésre tekintettel a múlt csütörtökön mindkettőjüket letartóztatta.

A rendőrség az FVM-ügycsoporton belül még tizenkét bűnügyben nyomoz. (Szabadi Bélával, a tárca volt politikai államtitkárával szemben az ügyészségi nyomozóhivatal járt, illetve jár el.) A múlt héten letartóztatott két férfin kívül valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezhet. Három személyt köröznek, köztük Simon Lászlót, Torgyán József volt agrárminiszter bizalmasát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!