Auguszta
-4 °C
2 °C

Jogait veszítette a Fidesz alelnöke

2006.02.02. 15:15
Nem időben adta le a vagyonnyilatkozatát Pelczné Gáll Ildikó, ezért a miskolci önkormányzat csütörtöki közgyűlésén megvonták tőle képviselői jogait.

Két nappal a határidő letelte után adta csak le vagyonnyilatkozatát a Fidesz alelnöke, értesült az Index. Pelczné Gáll Ildikó és a baloldal kisebbségi képviselője, Horváth Attila is csak csütörtökön délután teljesítette képviselői kötelességét.

Kikapcsolaták őket

Úgy tudjuk, hogy Miskolci Önkormányzat csütörtöki közgyűlésén megjelent Pelcznét és Horváthot is figyelmeztették mulasztásukra. Ugyanakkor a Fidesz alelnökének és Horváthnak is kikapcsolták a gépét, így nem szavazhattak, és nem szólalhattak fel a képviselőtestület ülésén.

Horváth és Pelczné csak délután teljesítette kötelezettségét, nem sokkal három óra előtt adták le vagyonnyilatkozatukat. Az Index érdeklődésének idején, csütörtök délután a Jogi, Igazgatási, Közbiztonsági és Összeférhetetlenségi Bizottságának szocialista elnöke közölte, Pelczné "három perce adta le bevallását". A Fidesz alelnöke a saját és férje nyilatkozatát is leadta.

A fizetéséhez nem nyúlnak

Bistei Attila, a bizottság elnöke az Indexnek elmondta, hogy ilyen esetben a törvény rendelkezik arról, milyen szankció vár a mulasztó képviselőre. Így Pelczné például nem csupán eszközeitől eshet el, hanem a mulasztás idejére javadalmazásától is. Ugyanakkor Biskei nem gondolja, hogy lesz olyan, aki a kétnapos mulasztás miatt kieső fizetést kiszámolná. Pelczné arról számolt be az Indexnek, hogy már leadta a vagyonnyilatkozatát, így délután minden akadály nélkül részt vehetett a közgyűlésen.

A törvény szerint a parlamenti és az önkormányzati képviselőknek, a polgármestereknek minden év január 31-ig kell leadniuk vagyonnyilatkozatukat, amelyből kiderül, gyarapodtak-e az előző évben.