Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Történelmi mélyponton a kormányfő népszerűsége

2006.08.31. 16:47
A Fidesz abszolút többséget szerezne, ha most vasárnap lennének a választások, olvasható ki a Gallup Intézet augusztusi felméréséből. Gyurcsány Ferenccel a választók negyede elégedett.

Hét éve, amióta ezt is mérik, nem voltak ilyen elégedetlenek a választók a hivatalban lévő kormányfővel, olvasható a Gallup Intézet augusztusi felmérésében. Gyurcsány Ferenc munkájával csupán 27 százalék elégedett. Medgyessy Péter leváltásának idején a lakosság 58 százaléka volt elégedetlen a miniszterelnökkel. (A Szonda Ipsos szintén csütörtökön publikált felmérése szerint a kormányfő a 15. legnépszerűbb politikus).

Abszolút többség

Az MSZP amúgy is messze elmarad májusi eredményeitől. A Gallup szerint az összelakosság körében a nagyobbik kormánypárt 23 százalékon áll, a Fidesz 34 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. A biztos szavazó pártválasztók 35 százaléka az MSZP-re, 56 százaléka a Fideszre szavazna, ha most vasárnap lennének a választások.

Az MSZP-től elfordultak (a májusban rájuk szavazók egyharmada) nem az ellenzék, hanem inkább a bizonytalanok táborát gyarapítja. Az SZDSZ 3, az MDF 2 százalékon áll.

A választók 12 százaléka szerint Magyarország gazdasági helyzete jó, viszont 83 százalék szerint rosszul mennek a dolgok. Augusztusban az előző hónaphoz hasonlóan 10 felnőttből hatan számítanak helyzetük romlására a következő egy évben.

A nagyobb közvéleménykutató-cégek augusztusi felmérése egymással összhangban az MSZP népszerűségének zuhanását, és a legnagyobb ellenzéki párt vezetését mutatják.