Konrád
8 °C
26 °C

A nép előrehozott választásokat akar

2008.05.09. 20:09
A mielőbbi új választások kiírása lenne az ország érdeke a jelenlegi belpolitikai helyzetben, véli a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérésében megkérdezetteknek több mint a fele. Minden harmadik válaszadó szerint viszont az MSZP-nek végig kell vinnie a kormányzást ebben a ciklusban.

A jelenlegi belpolitikai helyzetben az lenne az ország érdeke, hogy mielőbb új választásokat írjanak ki, vélekedett a megkérdezettek 56 százaléka, míg a megkérdezettek csupán 31 százaléka gondolja azt, az MSZP-nek kell végigvinnie a kormányzást ebben a ciklusban, olvasható a Magyar Gallup Intézet weboldalán pénteken közzétett elemzésben, amelyet a társaság április 30. és május 6-a között, 1024 felnőtt megkérdezése alapján készített.

A kisebbségi kormányzást támogatók körében nagy többségben - tízből heten - vannak azok, akik ezt a kisebbségi kormányt is Gyurcsány Ferenc vezetésével képzelik el. A szocialista kisebbségi kormányzás működőképességével kapcsolatban ezen megkérdezettek nagyobb része szkeptikus választ adott, hiszen tízből csak hárman bíznak abban, hogy a szocialista kormány képes lesz ellátni feladatát.

A koalíció felbomlásáról a megkérdezettek húsz százaléka nem alkotott véleményt, míg a véleménnyel rendelkezők között nagyjából egyenlő arányban vannak azok, akik ezt valódi szakításnak tekintik, és azok, akik azt gondolják, hogy csak egy megrendezett színjátékot látunk. A kiábrándulás fokát jelzi, hogy nemcsak az ellenzéket támogatók szkeptikusak a magyarázatokkal kapcsolatban, de a kormánypárti szavazók egyharmada is azt gondolja: megrendezett politikai színjátékról van szó.

Az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepével kapcsolatban tíz megkérdezettből ketten ilyen magatartásra számítanak. A megkérdezettek harmada azonban azt gondolja, hogy a külső támogatásnál több fog történni, és előbb-utóbb újra megállapodik a két volt kormánypárt a koalícióról. A megkérdezettek 53 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ bekerül a következő parlamentbe 2010-ben.

Arra a kérdésre, hogy "az MSZP képes lesz-e ismét megerősödni annyira a következő választásokig, hogy esélyes legyen a győzelemre", tízből heten nyilatkoznak úgy, hogy nem tartják valószínűnek; az MSZP jelenlegi szimpatizánsainak is csak a fele lát erre esélyt.