Megerősítik Ferihegy, Taszár és Paks védelmét

2003.03.18. 15:24
Fokozottan ellenőrzik az iraki, és a térségből Magyarországra menekülő külföldieket a nemzetbiztonsági szolgálatok. George W. Bush tegnapi ultimátuma miatt több közintézmény, állami vállalat közelében, a határokon fokozott biztonsági készültséget léptetett életbe a kormány. Ferihegyen például a jövőben a 2001. szeptember 11-i hasonló állapotokra lehet számítani. A Nemzetbiztonsági Kabinet keddi ülésén ugyanakkor azt állapították meg, hogy Magyarország biztonságát semmiféle veszély sem fenyegeti.
"Az ország lakosainak nincs oka aggodalomra, Magyarország biztonságát semmi sem fenyegeti" - nyilatkozta a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének keddi ülését követően Gál J. Zoltán. A George W. Bush hétfői ultimátuma miatt összehívott nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén a jelenlegi helyzettel összefüggő teendőket tekintette át a testület - mondta a kormányszóvivő.

Nincs gond, de figyelmünk nem lanyhul

A hatóságok, a nemzetbiztonsági szolgálatok a békebeli állapotoknál magasabb, ám titokban tartott fokozatra emelték a készültséget. Az utca embere ebből annyit fog észrevenni, hogy bizonyos helyeken - "stratégiai intézmények, vállalatok környékén, például a Paksi Atomerőműnél vagy a Mol ingatlanainál" - több rendőr posztol majd. Az Index információi szerint emellett az Irakból és a térségből hazánkba érkező és a már letelepedett külföldieket is szemmel tartják a biztonsági szolgálatok.

A fokozott biztonsági ellenőrzés közé tartozik az is, hogy a közeljövőben elképzelhető a 2001 szeptemberi New York-i támadást követő készültség Ferihegyen.

.

Az Irak elleni katonai csapással egyidőben a rendőrség is különleges - ma még szigorúan titkosnak minősített - mozgósítási és védelmi terveket léptet életbe - adta hírül a Népszabadság. Visszarendelik szabadságukról például azokat a rendőröket, akiknek a már hetek óta kész biztonsági tervek végrehajtásában fontos szerepük van, ezzel párhuzamosan felfüggesztik a szabadságolásokat.

A rendőrség előre értesül a támadásról

Az amerikai-angol hatóságok előre értesítik Magyarországot az Irak elleni támadás megindításáról, aminek hatására a rendőrség megerősíti az amerikai, az angol, a spanyol és az izraeli külképviseletek, és ezen országok más érdekeltségeinek védelmét. Kordonokat, útzárakat állítanak fel, golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőröket állítanak a kiemelten védett objektumokhoz.

A megszigorított biztonsági intézkedések hatására előreláthatóan jelentősen növekszik az ügyintézési idő a repülőtéren, így ajánlják, hogy az utazni vágyók a szokásoshoz képest két-három órával korábban menjenek ki a repülőtérre. Hasonló biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe a vasúti és a buszpályaudvarokon is. A Népszabadság szerint a gazdátlan csomagokat a biztonsági szervek mindenütt átvizsgálják, és a robbanóanyag jelenlétére utaló legkisebb jelre megsemmisítik. Megszigorítják a beléptetést a közintézményekbe, és ellenőrzik, gyanús esetekben el is szállítják a kiemelten védett objektumok környékén parkoló gyanús autókat.

A rendőrség megerősíti a védett állami vezetőkkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket is, a Köztársasági Őrezred által védett vezetők - az államfő, a kormányfő, a házelnök és az Alkotmánybíróság elnöke, továbbá a Legfelsőbb Bíróság elnöke - írásban sem mondhatnak le testőreikről.  • Tippek
  • Babaváró hitel