Piroska
-2 °C
5 °C

2003.05.16. 16:33
Gál J. Zoltán válaszolt a Fidesz 12 pontjára A kormányszóvivő a Fidesz törzsfejlődéséről, az ismétlődő csúsztatásokról, elveszett illúzióiról. Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken válaszolt arra a tizenkét kérdésre, melyet Áder János, a Fidesz frakcióvezetője tett fel Medgyessy Péter miniszterelnöknek a kormány egyéves működéséről. Gál J. csúsztatásokról és rágalmakról beszélt az ellenzéki politikus kijelentései kapcsán. Áder János a szombati Fidesz-kongresszus előtt folytatja személyes kampányát és ehhez hívja partnernek a kormányt, az Orbán Viktorral folytatott presztízsharcát azonban jobb, ha egyedül vívja meg - reagált a kormányszóvivő az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Jól mutatja a Fidesz törzsfejlődését

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője 12 pontban intézett kérdéseket Medgyessy Péter miniszterelnökhöz a kormány egyéves működése kapcsán. Szavai szerint "ezek a kérdések segíthetnek, hogy öntömjénezés helyett, illetve mellett a kabinet néhány valódi felvetésre is választ adjon". Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: a sajtótájékoztató jól mutatja a Fidesz törzsfejlődését. Hozzáfűzte: a Fidesz-kormánynak négy év kevés volt arra, hogy felismerje a magyar társadalmat feszítő problémákat.

"Most ellenzékben már látják a gondokat, de továbbra sincsenek válaszaik, javaslataik, pusztán kérdezni tudnak" - fogalmazott, megjegyezve: "miután felteszik a kérdéseiket, becsukják a szemüket és betapasztják a fülüket, nehogy meghallják a válaszokat". Szavai szerint "ezért ismétlődnek újra és újra a csúsztatások, a rágalmak, de szerencsére az érintett társadalmi rétegek meghallják a kormány válaszait".

Megnyugtató válasz

"Ezt mutatja a kormány töretlenül magas támogatottsága" - fűzte hozzá. Gál J. Zoltán rámutatott: rengeteg megoldatlan probléma van még Magyarországon, minden válasz azonban nem születik meg egy év kormányzása alatt. "A kormány célja, hogy a problémákra megnyugtató, európai választ találjon" - szögezte le. A konkrét kérdésekre válaszolva közölte: Áder Jánosnak tudnia kell, hogy azt a 19 ezer forintot, amit az Orbán-kormány elvett a nyugdíjasoktól, a Medgyessy-kormány visszaadta, csakúgy mint a Fidesz által elvett méltányossági nyugdíj lehetőségét. Szólt arról, hogy megkezdődött a 13. havi nyugdíj bevezetése és az özvegyi nyugdíj emelése.

Gál J. Zoltán szavai szerint való igaz, hogy miután a Fidesz odaadta Torgyán Józsefnek a magyar agráriumot, fokozódni kezdtek a problémák ebben a szférában. "Ezek megoldásán dolgozik a kormány - tette hozzá, példaként említve a sertésválság szerinte sikeres rendezését, amelynek során a kormány minden érdekelt és érintett szervezettel megegyezésre jutott. A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy megkezdődött az egészségügy korszerűsítésének programja. A kormánynak az a célja, hogy a magyar társadalom egészségi állapota javuljon, nőjön a betegek gyógyulási esélye, és bővüljenek a betegellátás anyagi, személyi és tárgyi feltételei. "A kormány a betegekért folytatott harcban partnerül hívja az érintett szervezeteket, ezért hívta a miniszterelnök találkozóra a Magyar Orvosi Kamara illetékeseit" - mondta.

Leszámolt az illúzióval

A kormányszóvivő szerint Áder János kijelentései alapján a Fidesz még mindig ellenzi a történelmi léptékű és jelentőségű közalkalmazotti béremelést, amelynek egyik eredménye, hogy a pedagógusok és orvosok nem elhagyják a pályát, hanem visszatérnek oda. "A Fidesz-kormány utolsó esztendeje volt az utolsó olyan év, amikor a rászorulóknak fizetniük kellett a tankönyvekért" - közölte, hozzátéve: a bankok magánosítása lehetővé teszi a szolgáltatásaik - köztük a diákhitel-folyósítás - korszerűsítését is.

Gál J. Zoltán elmondása szerint a Fidesz-kormány által eltörölt, a tűzoltóknak fizetett veszélyességi pótlékot a Medgyessy-kormány visszaállította. A lakáshitelezés kapcsán rámutatott: a Fidesz-kormány pusztán választási megfontolásokból eltorzította az amúgy jó és hasznos rendszert, így az a rászorulók helyett jómódúakat támogatta és a bankoknak jelentett valódi nyereséget.

"A kormány azon dolgozik, hogy ezeket a torzulásokat a gazdasági és szociális igazságosság jegyében kijavítsa, és a rendszert elérhetővé tegye a valóban rászorulók számára is" - mondta a kormányszóvivő. Mint mondta, már leszámolt azzal az illúzióval, hogy ezeket a válaszokat Áder János meghallja és tudomásul vegye, de - mint mondta - a kérdések alkalmat adnak arra, hogy a kormány megismertesse szándékait a társadalommal.