Auguszta
-4 °C
2 °C

Gál: A szegények adójából nem adunk a gazdagoknak

2003.07.07. 16:56
Nyolcszázötvenmillió forintba kerül erre az évre a rászoruló óvodások ingyenes étkeztetése. A kormányszóvivő közlése szerint azoknak a családoknak a gyermekeit érinti a lehetőség, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatást vesznek igénybe. A nehezebb anyagi helyzetben lévők adóforintjaiból nem támogatja a kormány a gazdagokat - tette hozzá Gál J. Zoltán.
Az óvodai étkezés azon gyermekek számára válik ingyenessé, akiknek a családja rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, az intézkedés az idén mintegy 850 millió forintba kerül - közölte a kormányszóvivő hétfőn az MTI-vel. Gál J. Zoltán hozzátette, hogy "jelenleg, sajnos, az óvodások 30-40 százaléka ebbe a körbe tartozik". A többletköltség fedezete az állami költségvetésnek az önkormányzatok kiegészítő támogatására szánt részében van.

Magától értetődő

"A kormány és a miniszterelnök számára magától értetődő és természetes, hogy a nehezebb anyagi sorban élő emberek adóforintjaiból nem támogatja a gazdagabb embereket, hanem csak a rászorulókat. Ezt hívjuk esélyteremtő államnak" - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette: "ez egy szociáldemokrata, liberális alapelv". "Ez legfeljebb a jelenlegi ellenzéknek nem természetes, hiszen ők kormányon éppen fordítva csinálták a családtámogatási rendszerben" - jegyezte meg.

"Örülünk annak, hogy Mátrai Márta felismerte, ez a kormány fontos és jó döntéseket hoz, az ő idejükből ilyesmire nem emlékszem" - mondta Gál J. Zoltán a fideszes politikus azon kijelentésére reagálva, amely szerint a miniszterelnök bejelentése nem új, hiszen erről a kabinet már döntést hozott.

A bejelntés előzményei

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy ez a lépés szerepelt a kormány tervei között, része volt a választási ígéreteknek és a kormányprogramnak is. Hozzáfűzte, hogy a miniszterelnöki bejelentés előtt történt meg az utolsó egyeztetés az érintett tárcákkal. Medgyessy Péter a szekszárdi híd pénteki avatásán azt mondta: szükség van arra is, hogy "minden család óvodás korú gyermeke térítésmentesen kapjon ebédet az óvodában". A bejelentést a szocialista frakció közleményben üdvözölte, majd később a szövegben szereplő "minden gyermek" kitételt "minden rászoruló gyermek" megfogalmazásra pontosította. "Nyelvbotlásnak" tulajdonítható a félreértés - mondta a kormányfő szombaton Balatonszárszón az MTI-nek. "A rászorultsági elv alapján fogjuk lehetővé tenni azt, hogy ingyenes óvodai étkezéshez lehessen juttatni ezeket a gyerekeket" - közölte a miniszterelnök.