Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gál J: Orbán egy manipulátor

2007.10.10. 15:47
Éles hangú levélben szólította fel a Fidesz elnökét a miniszterelnök kabinetfőnöke arra, bizonyítsa, hogy maffiamódszerekkel lopják el az uniós pénzeket, vagy pedig 24 órán belül kérjen bocsánatot. Gál J. Zoltán levelében azt állítja, Orbán a mentelmi joga mögé bújva rágalmazza a kormányt.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdán nyílt levélben szólította fel a Fidesz elnökét, hogy 24 órán belül vagy bizonyítsa "becsületsértő rágalmait" vagy vonja vissza azokat és kérjen bocsánatot.

"Ha Ön 24 órán belül nem fordul a rendőrséghez, hogy a rágalmait megalapozó bűncselekményekkel kapcsolatban feljelentést tegyen, azt a hazugság egyértelmű beismerésének fogjuk tekinteni" - írta Gál J. Zoltán az MTI-hez eljuttatott levélben.

A kormányfő kabinetfőnöke utalt Orbán Viktor előző napi rádiónyilatkozatára, amelyben a pártelnök azt mondta, "az uniós források minisztérium által szervezett akciók segítségével, központilag irányított maffiamódszerekkel eltűnnek". Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hiába perli őt egy korábbi hasonló nyilatkozata miatt Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, "ez nem változtat azon a tényen, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban".

Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden úgy reagált, hogy a Fidesz elnökének, aki önmagáról azt állítja, soha életében nem hazudott, a bíróság előtt kell igazolnia szavahihetőségét.

Gál J. Zoltán Orbán Viktor szavai kapcsán szerdán hangsúlyozta, ilyen nyilatkozatot kétféle ember állíthat: akinek bizonyítékai vannak, ez esetben haladéktalanul feljelentést tesz és a rendőrség elé tárja a tudomására jutott információkat, vagy aki nem akarja és nem is tudja bizonyítani állításait, mert nem az igazság feltárása a célja, csak a hangulatkeltés, a lejáratás, a politikai vagy személyes bosszú.

Az államtitkár levelében a Fidesz elnökét manipulátornak minősítve úgy vélte, Orbán Viktor a mentelmi jog fedezékéből állít vagy sejtet becsületsértő dolgokat a kormányról, állításainak azonban csak a hatása érdekli, nem a valóságtartalma. "Gyáva és manipulatív az a politikai kommunikáció, amely a sejtetés és a kettős beszéd eszközére épít minduntalan" - közölte Gál J. Zoltán.

Sem az országon, sem az embereken nem látszik, hogy Magyarországra uniós források érkeznének, ahogyan azt a kormány hangoztatja. "Ezért úgy tűnik, ezeket a pénzeket ellopják" - reagált szerdán Szijjártó Péter, miniszterelnök kabinetfőnökének felszólítására, hogy a Fidesz elnöke vonja vissza a források eltüntetésére utaló kijelentéseit. Szijjártó Péter hangsúlyozta: hogy a levelet még nem kapták meg. De amellett azonban továbbra is kitart a Fidesz, hogy a kormány magáénak tekinti az uniós forrásokat, melyek sem az ország, sem az emberek életének javulásán nem látszanak, ezért a Fidesz szerint ellopják az uniós támogatásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?