Ágnes
-1 °C
2 °C

A lakosság háromnegyede ellenzi az afganisztáni katonai részvételt

2003.01.31. 18:46
A felnőtt lakosság háromnegyede ellenzi az afganisztáni katonai akciókban való részvételt. Kis többségben vannak a katonai orvoscsoport küldését támogatók.
A Magyar Gallup Intézet 2003. január 16. és 21. között egyebek közt az afganisztáni katonai műveletekben való részvételről is közvélemény-kutatást végzett.

A megkérdezettek 18 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Magyarország az afganisztáni katonai részvételével kapcsolatban. A válaszolók közel fele szerint NATO-felkérésre veszünk részt az afganisztáni akcióban, minden harmadik válaszoló szerint pedig a magyar kormány önként ajánlkozott. A magyar felnőtt lakosság közel háromnegyede (73 százaléka) szerint Magyarországnak nem kell részt vennie az Amerikai Egyesült Államok vezette afganisztáni katonai akciókban.

Azok közül, akik szerint Magyarországnak részt kell vennie az afganisztáni katonai akciókban, 91 százalék azon a véleményen volt, hogy nem harcoló alakulattal kell részt vennie. Azzal, hogy Magyarország katonai orvoscsoportot küld Afganisztánba, az összes megkérdezett 50 százaléka egyetért, de igen magas az egyet nem értők aránya is: 45 százalék ellenzi a katonai orvoscsoport küldését.

Módszertan
A Gallup a vizsgálat során véletlenszerűen kiválasztott 1016 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg személyes megkereséssel. A megkérdezésekre 2003. január 16. és 21. között került sor az ország 62 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigálták. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%.