Klaudia
-4 °C
2 °C

Gallup: a Fidesz vezet, az SZDSZ beelőzött

2004.04.27. 21:27
A Magyar Gallup Intézet április 15-20. között végzett közvélemény-kutatása szerint a június 13-án esedékes EP-választásokra a megkérdezettek 47 százaléka jelezte részvételét. A Fideszre 32, az MSZP-re 21, az SZDSZ-re a lakosság 5 százaléka voksolna, ha most lennének az EP-választások.
A felmérés szerint a választókorú népesség 96 százaléka hallott róla, hogy júniusban európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon. A felnőtt lakosság alig 4 százaléka válaszolta azt, hogy még nem hallott a választásról. Azt, hogy egészen biztosan részt venne az európai parlamenti választáson, a megkérdezettek 47 százaléka mondta. Azt, hogy egészen biztosan nem menne el szavazni, 15 százalék felelte. A megkérdezettek 4 százaléka nem tudta, vagy nem mondta meg, mennyire valószínű a részvétele a választáson.

Nőtt az SZDSZ támogatottsága

A közvélemény-kutatáson a népesség egyharmada, 32 százaléka azt mondta, hogy a Fidesz listájára szavazna az európai parlamenti választáson, 21 százalék pedig azt felelte, hogy a szocialisták listájára adná a voksát. Március eleje óta a Fidesz - Polgári Szövetség támogatottsága 3 százalékponttal csökkent, a Magyar Szocialista Párté 1 százalékponttal nőtt.

Az MDF vezette közös listára a megkérdezettek valamivel több, mint 3 százaléka, az SZDSZ listájára közel öt százaléka szavazna, ha "most vasárnap" lenne az európai parlamenti választás, vagyis ebben a körben az MDF-nek kevesebb, az SZDSZ-nek több a támogatója, mint egy hónappal ezelőtt.

A Munkáspárt listájára az európai parlamenti választáson valamivel több, mint 1 százalék, a MIÉP listájára valamivel kevesebb, mint 1 százalék szavazna. Egyéb pártokra még csak fél százalék sem szavazna a felnőtt lakosságból.

Javult Medgyessy megítélése

Medgyessy Péter kormányfő megítélése jelentősen változott a márciusi mérés óta: a munkájával elégedettek aránya 8 százalékponttal nőtt, az elégedetleneké 9 százalékponttal csökkent. Most a megkérdezettek közel fele elégedetlen a kormányfő tevékenységével (49%), és éppen egyharmada (33%) mondja, hogy jól végzi munkáját.

A kormány megítélése is javult: 10 százalékponttal 33 százalékra nőtt a kormány munkáját inkább jónak minősítők, és 10 százalékponttal 53 százalékra csökkent a kormány munkáját kedvezőtlenül megítélők aránya.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2004 áprilisában 1008 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A személyes megkérdezésekre 2004. április 15. és 20. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt.
A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigálták. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a szavazáson való részvételüket egészen biztosra ígérőkre vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,5%.