Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Gallup: a magyarok háromnegyede
visszahívná a katonákat

2004.05.11. 09:30
Magyarországon négyszer annyian ellenzik az amerikaiak iraki szerepvállalását, mint ahányan támogatják - állapította meg a Magyar Gallup Intézet az április 25-28. között végzett közvélemény-kutatás alapján.
Azt, hogy a magyar kormány szállító alakulatokat küldött Irakba, a magyaroknak ugyancsak kétharmada (68 százalék) ellenzi, viszont 23 százalékuk támogatja.

Azok aránya, kik szerint az iraki részvétel miatti biztonsági kockázat kifejezetten nagy, vagy nem vállalható nagyságú, a 2003. szeptemberi 19%-ról mostanra 28 százalékra nőtt.

Azt, hogy a magyar katonákat hazahozzák Irakból a magyar felnőtt lakosság 77 százaléka inkább helyeselné, és csak 15 százaléka ellenezné. A magyarok 15 százaléka szerint Irakban jelenleg a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem zajlik, 44 százaléka szerint ellenben inkább Amerika saját érdekeinek védelme az, ami jelenleg Irakban történik.

A jelek szerint a téma pártpolitikai tematizálása, kampánytémává emelése egyes pártok részéről nem befolyásolta a magyar közvéleményt. Nem volt megfigyelhető hatása a spanyol kormány azon döntésének sem, amely katonái kivonására vonatkozott. A magyarok meghatározó többsége kezdettől ellenezte ezt a részvételt és ellenzi most is. Ebben a politikusok üzeneteinek és szándékainak aligha volt és van szerepe.

Módszertan
A kutatás keretében összesen 1020 embert kérdeztünk meg, akiknek összetétele a nemek aránya, a korcsoportok és a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükrözte a magyar felnőtt lakosság összetételét.