Auguszta
-3 °C
2 °C

A Gallupnál a Fidesz vezet

2006.03.23. 21:34
A Gallup a teljes népesség körében kétszázalékos Fidesz-előnyt mért, a biztos szavazó pártválasztók körében viszont egyszázalékos szocialista előnyt mutatott ki, ez annak tulajdonítható, hogy a szocialisták választói elszántabbak. A Gallup szerint az SZDSZ a teljes népesség körében négy, a biztos szavazók közt öt százalékon áll.

A Gallup három héttel a választás előtt, az elmúlt hétvégén a szokásosnál nagyobb elemszámmal végzett két, egymással párhuzamos vizsgálatot. A személyes és telefonos módszerrel végzett vizsgálatok gyakorlatilag azonos eredményt adtak. A két vizsgálatot azonos mikrokörzetekben, véletlen kiválasztáson alapuló, az egész országot reprezentáló mintán végezték.

A célegyenesbe lendülő kampány hatására a korábbiaknál többen rendelkeznek pártpreferenciákkal, és ezt telefonon a megkérdezettek 68, személyesen pedig 71 százaléka meg is osztotta a Gallup kérdezőbiztosaival. A válaszadástól elzárkózók aránya most jelentősen alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti kampány ugyanebben a periódusában - telefonon kérdezve viszonylag magasabb (8 százalék), mint személyesen, ahol csak 5 százalék nem válaszolt a pártpreferenciát illető kérdésre.

A Fidesz a megkérdezettek körében két százalékkal vezet az MSZP előtt, előbbinek 32, utóbbinak 30 százalékos a támogatottsága. Az SZDSZ a teljes népességben négy, az MDF két százalékot ért el.

A személyes megkérdezés során a megkérdezettek 61 százaléka mondta teljesen biztosra a választáson való részvételét (ugyanez az arány 71 százaléka volt a telefonos minta esetében). Azok között, akik a választáson való részvételüket biztosnak gondolják, jelenleg 17 százaléka nem tudja még, hogy kire szavazna, vagy nem kívánja megmondani.

Az elmúlt napokban végzett személyes mérés adatai alapján még mindig a nagyobbik kormánypártot támogatók tábora az elkötelezettebb (76 százaléka ígéri biztosra magát az urnáknál, míg a Fidesz hívei közül csak 71 százaléka mondja biztosra részvételét), így a teljes népességben mért Fidesz-előny a biztos szavazó pártválasztók között elolvad, sőt, ebben a körben nominális, 1 százalékos MSZP-előnyt mértek. A biztos szavazó pártválasztók között 44 illetve 45 százalékon állnak a nagy pártok. A kerekített adatok szerint ebben a körben az SZDSZ 5, az MDF 4 százalékon áll.

A részvételüket biztosra ígérő választók körében megvizsgáltak néhány, a választási viselkedés szempontjából érdekes attitűdváltozót is. Kiegyenlített a helyzet a lehetséges kormányváltás megítélését illetően: a biztos szavazók között négy százalékponttal magasabb csak a kormányt megtartani akarók aránya a kormányváltást kívánókénál. A helyzet kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy ugyanezek a válaszadók között két százalékponttal többen érzékelnek a környezetükben kormányváltó hangulatot, mint kormánybarát véleményeket.

Módszertan
Márciusban, három héttel a választások első fordulója előtt a Magyar Gallup Intézet a szokásosnál nagyobb elemszámmal végzett két, egymással párhuzamos vizsgálatot, személyes és telefonos módszerrel. A személyes kérdezés során összesen 1564 személyt kérdeztek meg 99 településen március 15. és 22. között, míg március 16. és 20. között telefonos módszerrel interjúvoltek meg összesen 2420 személyt 114 különböző településen. A két hasonló vizsgálatot véletlen mintán ugyanazokon a véletlenül kiválasztott, az egész országot reprezentáló mikrorégiókban (túlnyomórészt átfedő településeken) végezték. A teljes mintákhoz tartozó hiba maximális mértéke a személyes kérdezés esetében körülbelül +/- 2,5%, míg a telefonos kérdezésnél körülbelül +/- 2,0%. Kisebb csoportokra számított eredmények esetén a minta maximális hibahatára a csoport méretétől függően a fent megadottnál nagyobb.