Tekla
9 °C
20 °C

Három párt juthat a Parlamentbe a Gallup felmérése szerint

2000.12.21. 11:43
A Gallup Intézet legfrissebb, decemberi felmérése szerint a választókorú lakosság 29 százaléka szavazna az MSZP-re és 21 százalék a Fideszre, ha most lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ-re szavazók aránya a teljes felnőtt lakosság körében 5 százalék volt. A többi párt egyikének támogatottsága sem haladta meg a 2 százalékot december első felében, tehát ezek a pártok a jelenlegi helyzet szerint be sem kerülnének a Parlamentbe, ha most lennének a választások Magyarországon. Az internethasználók között a NIB Research kutatóintézet végzett pártpreferencia-vizsgálatot. A neten a Fidesz a legnépszerűbb, a kisgazdákat pedig szinte senki sem támogatná.
A Gallup Intézet legfrissebb, decemberi felmérése szerint a választókorú lakosság 29 százaléka szavazna az MSZP-re és 21 százalék a Fideszre, ha most lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ-re szavazók aránya a teljes felnőtt lakosság körében 5 százalék volt. A többi párt egyikének támogatottsága sem haladta meg a 2 százalékot a decemberi hónap első felében.

Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ a nyerő

Ebből az következik, hogy a magyar választók a jelenlegi tendenciák alapján mindössze három pártot, az MSZP-t, a Fideszt és az SZDSZ-t juttatnák a Parlamentbe.

A pártot választó biztos szavazók körében a Gallup eredményei szerint az MSZP támogatottsága 49 százalékos, a Fideszé pedig 33 százalékos decemberben. Az SZDSZ támogatóinak aránya ebben a körben 7 százalék, a Kisgazdapárté, az MDF-é, a MIÉP-é pedig egyaránt 3-3 százalék, tehát a három utóbbi politikai szervezet nem érné el a parlamenti küszöböt sem, ha most lennének a választások Magyarországon.

A netezőknél vezet a Fidesz

A legnagyobb kormánypárt támogatottsága az MSZP-hez képest fordított tendenciát mutat. A Fideszre a behálózott magyarok 29 százaléka szavazna gondolkodás nélkül, szemben az internetet nem ismerőkkel, akik a NIB Research Népszabadság által közzétett felmérése szerint mindössze 21 százalékban juttatnák ismét pozícióba a fiatal demokratákat. (A Gallup szerint ez a szám 33 százalék).

Az SZDSZ a hálón népszerűbb

Az SZDSZ népszerűsége a Gallup offline mérésében 5 százalék, ezzel szemben ezt a pártot a választók 27 százaléka juttatná pozícióba az internet-előfizetéssel rendelkezők és a rendszeresen hálóhoz jutók körében.

A személyes megkérdezéssel végzett, 1000 fős, választókorú lakosságot reprezentáló mintán végzett felmérés azért különösen érdekes, mert eddig Magyarországon nem készült olyan vizsgálat, ami a netezők politikai állásfoglalását firtatta volna.

Az MSZP a neten visszaesett

Az NIB Research eredményei szerint az MSZP kevésbé népszerű az internetet használók, mint a nem használók között, hiszen a szocialistákra az offline lakosság 39, az online választóknak pedig ennél 10 százalékkal kevesebb, 29 százaléka adná szavazatát. (Ez az adat megegyezik a Gallup-vizsgálat eredményeivel).

A kisgazdákat senki sem szereti

Legkevesebben a kisgazdákra szavaznának a netezők közül, de ebben a kérdésben nagyjából egységesnek mondható a magyar társadalom, hiszen a hálóhoz nem jutó lakosságnak is mindössze 4 százaléka látná szívesen Torgyán pártját a hatalomban.

Egyetlen kérdésben nem volt különbség a két csoport között: a választásra jogosultak mindössze fele menne el szavazni, ha most lennének a parlamenti választások.

Összességében megállapítható a felmérésekből, hogy az internetezők pártpreferenciája jelentősen eltér a világhálót nem használókétól, egy dologban azonban egységes a lakosság: senki sem szavazna politikai szélsőségekre 2000 decemberében Magyarországon.

A Gallup Intézet mérései szerint a Fidesz a 2000. augusztusi 23 százalékos szintről esett vissza 2000. novemberére az akkor mért 17 százalékra. Most ennek a veszteségnek egy részét szerezte vissza a legnagyobb kormánypárt. Egyéves távlatban szemlélve a tendenciákat, megállapítható, hogy a tavaly decemberi álláshoz képest gyakorlatilag nem történt elmozdulás a két nagy párt viszonyában.