Natália
1 °C
7 °C

Három párt juthat a Parlamentbe a Gallup felmérése szerint

2000.12.21. 11:43
A Gallup Intézet legfrissebb, decemberi felmérése szerint a választókorú lakosság 29 százaléka szavazna az MSZP-re és 21 százalék a Fideszre, ha most lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ-re szavazók aránya a teljes felnőtt lakosság körében 5 százalék volt. A többi párt egyikének támogatottsága sem haladta meg a 2 százalékot december első felében, tehát ezek a pártok a jelenlegi helyzet szerint be sem kerülnének a Parlamentbe, ha most lennének a választások Magyarországon. Az internethasználók között a NIB Research kutatóintézet végzett pártpreferencia-vizsgálatot. A neten a Fidesz a legnépszerűbb, a kisgazdákat pedig szinte senki sem támogatná.
A Gallup Intézet legfrissebb, decemberi felmérése szerint a választókorú lakosság 29 százaléka szavazna az MSZP-re és 21 százalék a Fideszre, ha most lennének a parlamenti választások. Az SZDSZ-re szavazók aránya a teljes felnőtt lakosság körében 5 százalék volt. A többi párt egyikének támogatottsága sem haladta meg a 2 százalékot a decemberi hónap első felében.

Az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ a nyerő

Ebből az következik, hogy a magyar választók a jelenlegi tendenciák alapján mindössze három pártot, az MSZP-t, a Fideszt és az SZDSZ-t juttatnák a Parlamentbe.

A pártot választó biztos szavazók körében a Gallup eredményei szerint az MSZP támogatottsága 49 százalékos, a Fideszé pedig 33 százalékos decemberben. Az SZDSZ támogatóinak aránya ebben a körben 7 százalék, a Kisgazdapárté, az MDF-é, a MIÉP-é pedig egyaránt 3-3 százalék, tehát a három utóbbi politikai szervezet nem érné el a parlamenti küszöböt sem, ha most lennének a választások Magyarországon.

A netezőknél vezet a Fidesz

A legnagyobb kormánypárt támogatottsága az MSZP-hez képest fordított tendenciát mutat. A Fideszre a behálózott magyarok 29 százaléka szavazna gondolkodás nélkül, szemben az internetet nem ismerőkkel, akik a NIB Research Népszabadság által közzétett felmérése szerint mindössze 21 százalékban juttatnák ismét pozícióba a fiatal demokratákat. (A Gallup szerint ez a szám 33 százalék).

Az SZDSZ a hálón népszerűbb

Az SZDSZ népszerűsége a Gallup offline mérésében 5 százalék, ezzel szemben ezt a pártot a választók 27 százaléka juttatná pozícióba az internet-előfizetéssel rendelkezők és a rendszeresen hálóhoz jutók körében.

A személyes megkérdezéssel végzett, 1000 fős, választókorú lakosságot reprezentáló mintán végzett felmérés azért különösen érdekes, mert eddig Magyarországon nem készült olyan vizsgálat, ami a netezők politikai állásfoglalását firtatta volna.

Az MSZP a neten visszaesett

Az NIB Research eredményei szerint az MSZP kevésbé népszerű az internetet használók, mint a nem használók között, hiszen a szocialistákra az offline lakosság 39, az online választóknak pedig ennél 10 százalékkal kevesebb, 29 százaléka adná szavazatát. (Ez az adat megegyezik a Gallup-vizsgálat eredményeivel).

A kisgazdákat senki sem szereti

Legkevesebben a kisgazdákra szavaznának a netezők közül, de ebben a kérdésben nagyjából egységesnek mondható a magyar társadalom, hiszen a hálóhoz nem jutó lakosságnak is mindössze 4 százaléka látná szívesen Torgyán pártját a hatalomban.

Egyetlen kérdésben nem volt különbség a két csoport között: a választásra jogosultak mindössze fele menne el szavazni, ha most lennének a parlamenti választások.

Összességében megállapítható a felmérésekből, hogy az internetezők pártpreferenciája jelentősen eltér a világhálót nem használókétól, egy dologban azonban egységes a lakosság: senki sem szavazna politikai szélsőségekre 2000 decemberében Magyarországon.

A Gallup Intézet mérései szerint a Fidesz a 2000. augusztusi 23 százalékos szintről esett vissza 2000. novemberére az akkor mért 17 százalékra. Most ennek a veszteségnek egy részét szerezte vissza a legnagyobb kormánypárt. Egyéves távlatban szemlélve a tendenciákat, megállapítható, hogy a tavaly decemberi álláshoz képest gyakorlatilag nem történt elmozdulás a két nagy párt viszonyában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?