Alfréd
-2 °C
2 °C

A magyarok háromnegyede ellenzi a háborút

2003.02.20. 16:42
A magyarok többsége ellenzi, hogy az Egyesült Államok katonai akciót hajtson végre Irak ellen - derül ki a Magyar Gallup intézet február 6. és 13. között végzett felméréséből. Magyarország részvételét az esetleges háborúban mindössze a lakosság hét százaléka támogatja.
A magyarok közel háromnegyede ellenzi az iraki háborút. Alig kilenc százalékkel kevesebben, 65 százaléknyian abban az esetben sem támogatnák a katonai fellépést, ha ehhez az ENSZ megadná a felhatalmazást - olvasható a Magyar Gallup Intézet felmérésében. A felmérés adatai szerint a felhatalmazással megindított háborút a magyarok 21 százaléka támogatná, ennek hiányában 7 százalékosra csökken a háborúpártiak aránya.

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet 2003. február 6. és 13. között egyebek közt az Irakkal szembeni katonai akcióról is közvélemény-kutatást végzett az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői 1009 véletlenszerűen kiválasztott magyar állampolgárt kerestek fel az ország 67 településén.

A magyar lakosság több mint egynegyede (28 százaléka) szerint az Irak ellen tervezett amerikai katonai lépések legfontosabb oka az, hogy Amerika megszerezze az iraki olajmezők feletti uralmat. A hivatalosan deklarált indok, az iraki tömegpusztító fegyverek semlegesítése 22 százalék szerint elsődleges ok. Huszein megdöntését a válaszadók 13 százaléka nevezte meg. Azt, hogy egy Irak elleni katonai akcióban magyar csapatok részt vegyenek, a Gallup felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság 89 százaléka ellenzi, és csak 7 százaléka támogatja.

A Gallup hasonló fevégzéseket végzett Nagy-Britanniában és Kanadában is. Mindkét országban az iraki tömegpusztító fegyverek semlegesítését tekinti a közvélemény legnagyobb része az Irak ellen tervezett amerikai katonai akciók legfőbb okának. Az olajmezők feletti ellenőrzés megszerzése a legfőbb ok minden ötödik brit és kanadai szerint.

Azt, hogy az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell játszania a nemzetközi problémák megoldásában, a magyaroknak csak kevesebb, mint egyharmada (31 százaléka) gondolja. A lakosság 9 százaléka egyértelműen úgy látja, hogy az ENSZ rosszul látja el a feladatát. Magyarországnak a többség (52 százalék) szerint csak kis szerepet kellene vállalnia a nemzetközi ügyek megoldásában.