Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Erősödő Fidesz, gyengülő MSZP

2001.03.23. 10:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Nyilvánosságra hozta a Gallup Intézet legfrissebb, márciusi közvélemény-kutatásának eredményeit, melyet a nemzeti ünnephez kötődő hosszú hétvégén végzett. A felmérés kimutatta: az utóbbi hónapban csökkent a távolság a két legnagyobb párt között. Ha most lennének parlamenti választások Magyarországon, az MSZP-re a választók 24, a Fideszre pedig 22 százaléka szavazna. A kis pártok között ennél jelentősebb előreltolódást mért a Gallup: A MIÉP ismét a parlamenti küszöbön belül kerülne, az SZDSZ és a kisgazdák azonban be sem jutnának a parlamentbe, ha most lennének választások Magyarországon.
Tovább csökkent a távolság a Fidesz és az MSZP között

Az intézet februári felméréséhez képest valamelyest ismét szűkült a távolság a két nagy párt között: a februárban regisztrált 4 százalékpontos különbség márciusra 2 százalékpontra csökkent. Az MSZP és a Fidesz ilyen közel egymáshoz utoljára 1999 júliusában volt.

,,Az MSZP támogatottsága 1999 februárja óta a 24-30 százalék közötti sávban mozog. A szocialista párt most ennek a sávnak az aljára került a Gallup Intézet eredményei alapján. A Fidesz támogatottsága ezzel szemben a 2000. novemberi 17 százalékos mélyponthoz képest az utóbbi időszakban határozottan növekedett a Gallup felmérése szerint. A Fideszre szavazók aránya 1999 augusztusa óta a 17-23 százalék közötti sávban ingadozott. A Fidesz most ennek a sávnak a tetején van" - állítja a közvélemény-kutató.

A pártot választók között az MSZP-t 44 százalék, a Fideszt pedig most 39 százalék jutatná az ország házába. Ez a Fidesz szempontjából a korábbi hónapokhoz képest javuló tendenciát jelent.

Az SZDSZ 4, a MIÉP 5, a kisgazdák 2 százalékon állnak

,,A pártot választók körében az SZDSZ támogatottsága az utolsó három hónapban rendre 8-7 százalék körül volt, ami mostanra a felére, 4 százalékra esett vissza a Gallup felmérése szerint. Ezzel az SZDSZ ismét a parlamentbe jutási küszöb alá került" - állítja a Gallup.

A közvélemény-kutató intézet ellentétes irányú folyamatot figyelt meg a MIÉP esetében. ,,A MIÉP támogatóinak aránya a pártot választók körében most először haladta meg a parlamentbe jutási küszöböt a jelenlegi kormányzati ciklus ideje alatt" - áll a jelentésben. A szélsőséges nézeteiről ismert politikai csoportosulás 5 százalékon áll jelenleg, ami azt jelenti, hogy ha most lennének választások Magyarországon, akkor a párt képviselőcsoportja ismét bekerülne a parlamentbe.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet 2001 márciusában 1012 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg egyebek mellett arról is, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A megkérdezésre 2001. március 14. és 19. között, a nemzeti ünnep "hosszú hétvégéjén" került sor. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok, valamint a megkérdezettek lakóhelyének településtípusa szerint pontosan követte a magyar felnőtt lakosság összetételét.

A kisgazdapárt továbbra is tragikus helyzetben van. Ha most lennének választások Magyarországon, az emberek 2 százaléka szavazna Torgyánékra. Az MDF-et preferálók aránya a biztos választók körében mindössze 4 százalék volt 2001 márciusában, annak ellenére, hogy a legutóbbi politikai népszerűségi listán a párt elnöke, Dávid Ibolya igen kedvelt személyiségnek bizonyult.

Nőtt a bizonytalanok száma

A Gallup a nemzeti ünnephez kapcsolódó szabadnapokon végzett vizsgálata szerint a választópolgárok 36 százaléka nem volt hajlandó arra, hogy megbecsülje a választások kimenetelét, ha azokat 2001 márciusában tartották volna. Egy hónappal korábban még csak 33 százalék, két hónappal ezelőtt pedig még csak 28 százalék nem tudott vagy nem akart erre vonatkozóan véleményt nyilvánítani. A választópolgárok mostanában tehát sokkal bizonytalanabbak abban a tekintetben, hogy milyenek is a politikai erőviszonyok, mint voltak egy-két hónappal ezelőtt.

Milyen kormányfő Orbán Viktor?
Az intézet azt is megkérdezte: ,,Ön szerint a miniszterelnök jól vagy rosszul végzi munkáját?" A kérdésre ebben a kormányzati ciklusban először ugyanannyian válaszoltak pozitív, mint negatív előjellel. A százalékos érték márciusban 44-44 százalékpont volt, szemben a korábbi hónapokkal, amikor az emberek többsége úgy gondolta: Orbán Viktor nem felkészült kormányfő. Utoljára 1999 februárjában voltak többségben azok, akik szerint Orbán jól végzi a miniszterelnöki teendőket.