16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Kormányzati tendert nyert a Gallup

2002.03.25. 20:16
Újabb, ezúttal 164 millió forintos kormánymegbízást kapott a Magyar Gallup Intézet -derül ki a Közbeszerzési Értesítő legújabb számából. A közvélemény-kutató "a 2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása" tárgyú pályázaton a Tárki-t győzte le.
A kancellária által gyakran foglalkoztatott Magyar Gallup Intézet újabb, ezúttal 164 millió 600 ezer forintos megbízást nyert a Miniszterelnöki Hivatal Gazdasági és Közbeszerzési Igazgatósa által kiírt pályázaton. A cég így már a következő kormány számára is végezhet eddig "nem egyértelműsített" vizsgálatokat. A HVG összesítése szerint csak 2000-ben több mint százmilliós állami megbízáshoz jutó közvélemény-kutató szondázta korábban az Országimázs Központ megbízásából Magyarország hírét a világban, illetve arról is faggatta a hazai közvéleményt, mit gondolnak az országról, a benne élőkről.

Páncélba zárt felmérések

A Magyar Gallup Intézet készíti azokat a nem nyilvános felméréseket is, amelyek a tervezett kormányzati intézkedések várható fogadtatását elemzik. A Gallup az egyes minisztériumok megítélését is rendszeresen vizsgálja, ám ezeket az adatokat is saját használatra készítteti a kancellária. Az oktatási tárca 27 milliós minőségbiztosítási tenderét is a Gallup nyerte, de őket bízta meg a kormányzat az olimpia fogadtatásának szondázására, illetve a Diákhitel bevezetése környékén az ő a feladatuk volt megvizsgálni az új konstrukció fogadtatását. A Magyar Gallup Intézet mostani megbízását tárgyalásos közbeszerzési eljárás során nyerte el.

Három meghívott, két ajánlattevő

Feladata a "2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása". A kancellária tárgyalásos eljárást alkalmazott, mert mint indokolásában írta: "a kutatás mennyisége, gyakorisága és a megkérdezettek köre a pályázat kiírásakor nem véglegesíthető, a szerződési feltételek meghatározása nem lehetséges olyan pontossággal, illetve egyértelműséggel, ami lehetővé teszi a nyílt vagy meghívásos eljárásban a legkedvezőbb ajánlat kiválasztását".

A kiírás szerint három pályázót hívott meg a kancellária, ám a közétett eredményhirdetés már csak a Gallupot és a Tárki-Gfk Piackutató kettőst említi, mint ajánlattevőt.

Egyelőre nem tudni, mi a feladata a Gallupnak

Az Index megpróbálta kideríteni konkrétan milyen feladatot takar a megbízás, ám sem a Miniszterelnöki Hivatalban, sem pedig a Magyar Gallup Intézetnél nem válaszoltak kérdéseinkre. A kancellária keddre ígért információt a pályázatról.  • Hírek
  • Hírek