Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányzati tendert nyert a Gallup

2002.03.25. 20:16
Újabb, ezúttal 164 millió forintos kormánymegbízást kapott a Magyar Gallup Intézet -derül ki a Közbeszerzési Értesítő legújabb számából. A közvélemény-kutató "a 2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása" tárgyú pályázaton a Tárki-t győzte le.
A kancellária által gyakran foglalkoztatott Magyar Gallup Intézet újabb, ezúttal 164 millió 600 ezer forintos megbízást nyert a Miniszterelnöki Hivatal Gazdasági és Közbeszerzési Igazgatósa által kiírt pályázaton. A cég így már a következő kormány számára is végezhet eddig "nem egyértelműsített" vizsgálatokat. A HVG összesítése szerint csak 2000-ben több mint százmilliós állami megbízáshoz jutó közvélemény-kutató szondázta korábban az Országimázs Központ megbízásából Magyarország hírét a világban, illetve arról is faggatta a hazai közvéleményt, mit gondolnak az országról, a benne élőkről.

Páncélba zárt felmérések

A Magyar Gallup Intézet készíti azokat a nem nyilvános felméréseket is, amelyek a tervezett kormányzati intézkedések várható fogadtatását elemzik. A Gallup az egyes minisztériumok megítélését is rendszeresen vizsgálja, ám ezeket az adatokat is saját használatra készítteti a kancellária. Az oktatási tárca 27 milliós minőségbiztosítási tenderét is a Gallup nyerte, de őket bízta meg a kormányzat az olimpia fogadtatásának szondázására, illetve a Diákhitel bevezetése környékén az ő a feladatuk volt megvizsgálni az új konstrukció fogadtatását. A Magyar Gallup Intézet mostani megbízását tárgyalásos közbeszerzési eljárás során nyerte el.

Három meghívott, két ajánlattevő

Feladata a "2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása". A kancellária tárgyalásos eljárást alkalmazott, mert mint indokolásában írta: "a kutatás mennyisége, gyakorisága és a megkérdezettek köre a pályázat kiírásakor nem véglegesíthető, a szerződési feltételek meghatározása nem lehetséges olyan pontossággal, illetve egyértelműséggel, ami lehetővé teszi a nyílt vagy meghívásos eljárásban a legkedvezőbb ajánlat kiválasztását".

A kiírás szerint három pályázót hívott meg a kancellária, ám a közétett eredményhirdetés már csak a Gallupot és a Tárki-Gfk Piackutató kettőst említi, mint ajánlattevőt.

Egyelőre nem tudni, mi a feladata a Gallupnak

Az Index megpróbálta kideríteni konkrétan milyen feladatot takar a megbízás, ám sem a Miniszterelnöki Hivatalban, sem pedig a Magyar Gallup Intézetnél nem válaszoltak kérdéseinkre. A kancellária keddre ígért információt a pályázatról.