Aliz
6 °C
14 °C

Gallup: szelektált adatokat közöl az imázsközpont

2002.03.26. 19:05
A Magyar Gallup Intézet igazgatója sem tudja még pontosan, hogy milyen vizsgálatokat fognak elkészíteni azért a 164 millió 600 ezer forintért, amit egy közbeszerzési pályázaton nyert el a cég a Miniszterelnöki Hivataltól. A Gallup ugyanis keretszerződést kötött a kancelláriával, amely alapján egy kutatási tervjavaslatot is kidolgoztak, a pontos feladatok elvégzésének időbeli sorrendjét pedig az Országimázs Központ határozza meg.
Pontosan a Magyar Gallup Intézetnél sem tudják, hogy végül mely kutatási feladatokat kell elvégezniük azért a 164 millió 600 ezer forintért, amit egy közbeszerzési eljáráson nyertek a kancelláriától.

Manchin Róbert, a közvélemény-kutató cég igazgatója az Indexnek nyilatkozva elmondta: a kancelláriával ajánlatuk alapján egy keretszerződést kötöttek, így a MeH Országimázs Központja dönti el, hogy az általuk kidolgozott ajánlatból pontosan mit kell vizsgálniuk a pénzükért. Manchin jelezte, külföldi és belföldi országos kutatásokat éppúgy vállaltak, mint külföldi döntéshozók megszondázását a Magyarországot érintő kérdésekben.

Nem ritka a keretszerződés

Az igazgató szerint egyáltalán nem ritkaság, hogy keretszerződéseket kötnek velük; például az EU-val is négy évre állapodtak meg előre. Egy ilyen megállapodás azonban egyáltalán nem jelenti feltétlenül a teljes összeg elköltését - tette hozzá. Hangsúlyozta azt is: a keretszerződés előnye abban áll, hogy ha hirtelen adódik valamilyen feladat, nem kell a 3-6 hónapos közbeszerzési procedúrát végigjárnia a vizsgálat megrendelőjének, jelen esetben a kancelláriának.

Manchin arra a kérdésünkre, nem tartja-e visszásnak, hogy a megbízás túlmutat a kormányzati cikluson, miután a feladatok elvégzésének végső dátuma az év utolsó napja, azt mondta: nyilván kormányváltás esetén fel lehet függeszteni a szerződést, egyelőre azonban a várható feladatokra koncentrál.

Veszélyben a Gallup jóhíre

Manchin Róbert felvetésünkre úgy fogalmazott: cége jó hírnevét veszélyezteti, hogy az egyébként a MeH megrendelésére készített felméréseiket erősen szelektálva közli hirdetéseiben az imázsközpont. Az igazgató szerint ők, de az összes közvélemény-kutató is ilyen esetben egy dolgot tehet: a szelektált adatok közlése napján maga is közzéteszi a vonatkozó, általa készített gyorsjelentést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?