Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Csökkent az MSZP, nőtt a Fidesz támogatottsága

2003.03.28. 17:26
Az összes szavazásra jogosult körében a megkérdezettek 36 százaléka válaszolta, hogy az MSZP-re szavazna egy "most vasárnap tartandó választáson", és 31 százaléka azt, hogy a Fideszre - áll a Gallup e havi közvélemény-kutatásáról készített jelentésben. A múlt havi méréshez képest minden mintában csökkent az MSZP és nőtt a Fidesz támogatottsága. Kevesebben elégedettek "a dolgok menetével" és a kormányfővel.
A valamely pártot megnevezők körében a szocialisták támogatottsága 49 százalék, a Fideszé pedig 42 százalék. Az MDF-re a pártot válaszani tudók körében 3 százalék szavazna, az SZDSZ-re és a MIÉP-re 2-2, a Centrum Pártra és a Munkáspártra 1-1 százalék.

Biztos szavazók

A pártot választó biztos szavazók körében (tehát azok között, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és választottak is maguknak pártot) 2003 márciusának második hetében 50 százalékos a Szocialista Párt, és 42 százalék a Fidesz támogatottsága.

Az SZDSZ biztos szavazóinak tábora mostani mérésünk szerint 2 százalék, az MDF-é és a MIÉP-é ugyanekkora, illetve megközelítőleg ekkora, a Centrum Pártot és a Munkáspártot a pártot választó biztos szavazóknak egyaránt 1-1 százaléka támogatja, és közel egy százalék megoszlik az egyéb pártok között.

Az előző havi méréshez képest a teljes mintában is, a pártot választók körében is és a pártot választó biztos szavazók körében is csökkent az MSZP és nőtt a Fidesz támogatottsága. A két vezető párt támogatottságának különbsége így mindhárom mintában kisebb, mint a múlt hónapban.

Kevesebben elégedettek a dolgok menetével és a kormányfővel

Azt illetően, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a múlt havi felméréshez képest változott a vélemények aránya. 3 százalékponttal (37 százalékra) csökkent azok aránya, akik szerint a dolgok összességében jó irányba mennek, és 2 százalékponttal (43 százalékra) nőtt azoké, akik ezzel ellentétesen vélekednek, s így a januári kiegyenlítődés után ebben a kormányzati ciklusban már másodszor a dolgok menetével elégedetlenek kerültek többségbe.

Romlott Medgyessy munkájának megítélése

Ezzel a változással összhangban jelentősen romlott a kormányfő munkájának megítélése is. Február második hetében 53 százalék vs. 28 százalék volt azok aránya, akik szerint a miniszterelnök inkább jól, illetve inkább rosszul látja el a feladatát. Március második hetére már 5 százalékponttal kevesebben lettek azok, akik elégedettek a kormányfő munkájával, és 6 százalékponttal nőtt az ezzel elégedetleneké. A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya tavaly július óta sosem volt ilyen alacsony (48 százalék), az elégedetlenek aránya pedig sosem volt ilyen magas (34 százalék).

A kormány megítélése

A kormány össztevékenységéről alkotott véleményt illetően a miniszterelnök munkájának megítéléséhez hasonló kérdést tett fel a Gallup: "Az Ön személyes véleménye szerint a jelenlegi, Medgyessy-kormány, mindent egybevetve, inkább jól végzi a dolgát, vagy inkább rosszul végzi a dolgát?" Februárról márciusra 6 százalékponttal (46 százalékra) csökkent azok aránya, akik összességében elégedettek a kormány teljesítményével, és 4 százalékponttal nőtt (36 százalékra) az elégedetlenek aránya. Vagyis most is a kormánnyal elégedettek vannak többségben, de ez már kevesebb, mint a lakosság fele.

Módszertan
A Gallup 2003 márciusában 989 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg. A személyes megkérdezésekre 2003. március 7. és 12. között került sor az ország 67 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt.

A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk.