Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Rekordok hónapja a Gallupnál

2004.01.31. 10:59
Sem a miniszterelnök, sem a szocialisták népszerűsége nem volt még annyira gyenge ebben a ciklusban, mint idén januárban. A pártot választó szavazók között 18 százalék a Fidesz előnye a Magyar Gallup Intézet januári felmérése szerint.
Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében a 2002-es választások óta mért legalacsonyabb értéket érte el januárra: most mindössze 21 százalék. Egyéves távlatban nézve a Fidesz változatlan, 32 százalékos támogatottságot élvez a teljes népesség körében. Az MSZP támogatottsága ezzel szemben ugyanezen idő alatt 16 százalékpontot esett, vagyis elvesztette a tavaly januári szimpatizánsainak több mint négy tizedét.

A Magyar Gallup Intézet január 15-20. között végzett felmérése szerint a valamilyen pártot választók körében a Fidesznek ebben a ciklusban most a legmagasabb a népszerűsége: 53 százalék. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz mostanra ugyancsak az eddigieknél nagyobb - 54 százalékos - támogatottságot ért el. Az MSZP népszerűsége mindkét kategóriában 18 százalékkal alacsonyabb.

A miniszterelnök megítélése az előző ciklusra és a jelenlegi ciklus csaknem két évére visszatekintve még soha nem volt ilyen rossz: a felnőtt lakosság 56 százaléka szerint rosszul látja el feladatát. A valamilyen pártot választók aránya sosem volt ilyen alacsony ebben a ciklusban: 61 százalék.

Ugyancsak most legkisebb a pártot választó biztos szavazók aránya: 47 százalék. Most a legmagasabb a bizonytalanok aránya is (együtt véve azokat, akik kérdésünkre, hogy egy "most vasárnapi" parlamenti választáson melyik pártra szavaznának, "nem tudja" vagy "nem szavazna" választ adtak): 39 százalék.