Edina
-12 °C
-3 °C

Beérte a Fidesz az MSZP-t

2001.05.16. 12:59
A pártot választók körében az MSZP támogatottsága az utóbbi hónapokban folyamatosan romlik, míg a Fideszé javul - derül ki a Gallup Intézet májusi közvélemény-kutatásából. A legújabb adatok szerint a pártválasztók körében 41 százalék mind a Fidesz, mind a szocialisták népszerűségi mutatója. A szabad demokraták májusban már elérték a parlamenti küszöböt, míg a MIÉP szavazótáborának növekedése megállt. Az MDF és a kisgazdák továbbra is kieső helyen vannak.
Május elején az összes potenciális szavazó 26 százaléka az MSZP-re és ugyancsak 26 százalékuk a Fideszre voksolna - derül ki a Gallup Intézet frissen közzétett felméréséből. Az áprilisi adatokhoz képest mind a szocialisták, mind a Fidesz támogatottsága emelkedett. Az elmúlt hónapban a nagyobbik kormánypárt négy százalékkal, az MSZP pedig három százalékkal növelte szimpatizánsai táborát. A korábbi hónapokban a két párt közötti közeledés elsősorban az MSZP relatív gyengülésének, és nem a Fidesz erősödésének volt a következménye. Az MSZP támogatottsága 2001 áprilisában két év óta először csökkent 24 százalékpont alá. A vezető kormánypártra szavazók aránya 1999 augusztusa óta a 17-23 sávban közötti sávban ingadozott, és a Fidesznek hosszú idő óta most először sikerült kitörnie ebből a sávból.

Csökkent a bizonytalanok száma

Áprilishoz képest jelentős mértékben, 45 százalékról 37 százalékra csökkent azok aránya, akik semmilyen pártelkötelezettséggel nem rendelkeznek. Emellett a múlt hónapban még a választók 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem menne el voksolni, ha most rendeznék a parlamenti választásokat, ez a szám azonban májusban 16 százalékra esett vissza. Áprilisban még a megkérdezettek 27 százaléka nem tudta, kire adná voksát a választásokon, ez a szám május elejére 21 százalékra olvadt.

A felmérés alapján a bizonytalanok arányának csökkenéséből csupán a két nagy párt profitált, a kispártok nem növelték szavazóik táborát. Ennek oka lehet a Gallup elemzése szerint, hogy a bizonytalan szavazók többsége a politika iránt kevésbé érdeklődő, politikailag kevésbé tájékozott rétegekből kerül ki. Ezen rétegek számára pedig a kis pártok szinte alig "láthatóak" a két nagy párt "árnyékában".

Fej-fej mellett a két nagy párt

A pártot választók körében az utóbbi hónapokban a szocialisták támogatottsága folyamatosan romlik, míg a Fideszé állandóan emelkedik, így májusra a két nagy párt ebben a körben is fej-fej mellett áll. Az MSZP-re májusban a pártot választók 41 százaléka voksolna, míg ez a szám a múlt hónapban még 43 százalék, márciusban 44 százalék, februárban pedig 46 százalék volt. A Fidesz a pártot választók körében május elején szintén 41 százalékon áll, míg áprilisban csak 40 százalék, márciusban 39 százalék, februárban pedig 38 százalék volt a támogatottságuk. A pártot választók körében a Fidesz nagyobb hátrányt dolgozott le, mint a teljes népesség körében, amelynek oka az lehet, hogy a korábbi pártválasztásukban bizonytalanok köréből a Fidesz az utóbbi néhány hónapban nagyobb számú szavazót tudott a saját oldalára állítani, mint az MSZP.

Javul Orbán munkájának megítélése
A Magyar Gallup Intézetnek arra a kérdésére, hogy "Ön szerint Orbán Viktor, mint miniszterelnök inkább jól vagy inkább rosszul végzi a feladatát?" májusban a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy a kormányfő inkább jól végzi a feladatát. A múlt hónapban még csupán a megkérdezettek fele vélekedett így. Míg áprilisban 37 százalék, májusban már csak a megkérdezettek 36 százaléka vélekedett úgy, hogy a miniszterelnök nem jól látja el feladatát. 1999 júliusa és 2000 decembere között soha nem haladta meg a lakosság 40 százalékát azok aránya, akik szerint Orbán Viktor jól végezte a feladatát, az utóbbi öt-hat hónapban azonban igen jelentősen javult a kormányfő munkájának lakossági megítélése.

A MIÉP és az SZDSZ a parlamenti küszöbnél

A MIÉP támogatói körének elmúlt hónapokban tapasztalt növekedése mostanra megállni látszik. A pártot választók között a MIÉP támogatóinak aránya az áprilisi mérésben 6 százalék volt, május elején ellenben már ismét csak 5 százalék. Az SZDSZ szavazóinak aránya a pártot választók körében a 2001. január-februári 8-7 százalékos szintről márciusra és áprilisra 4 százalékra esett vissza, de 2001. május elején már ismét 5 százalékos támogatottságot regisztráltak a szabad demokratáknál.

"Kieső helyen" az MDF és az FKGP

Az MDF támogatottsága hosszabb idő óta változatlanul 2 százalék a teljes felnőtt lakosság körében, és 3 százalék körüli a pártot választók között. Az összes megkérdezetteknek - ahogy február óta minden egyes vizsgálat alkalmával - mindössze egyetlenegy százaléka mondta azt, hogy ő a kisgazdapártra szavazna. A pártot választók körében 2 százalék a kisgazdapárt támogatottsága.

Akik biztosan választani fognak

A pártot választó biztos szavazók, tehát azok körében, akik választottak maguknak pártot, és egy másik kérdésre azt mondták, hogy biztosan el is mennének szavazni, az MSZP támogatottsága 2001. május elején 43 százalék volt. A Fideszt támogatók aránya a pártot választó biztos szavazók körében május elején is és áprilisban is 40 százalék volt. Az MSZP a biztos szavazók körében tehát továbbra is vezet a Fidesz előtt.