Piroska
-2 °C
5 °C

Három párt jutna a parlamentbe

2001.06.15. 16:34
Fej-fej mellett áll a két nagy parlamenti párt népszerűsége: a szavazók 24-24 százaléka voksolna az MSZP-re és a Fideszre is a Gallup legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A többi parlamenti párt közül a jelenlegi adatok alapján csupán a MIÉP kerülne a törvényhozásba.
Ha most lennének választások, a Fidesz és az MSZP egyaránt a szavazatok 24-24 százalékát kapná - derült ki a felmérésből. Szintén azonos a két nagy parlamenti párt népszerűsége a pártot választók, azaz a valamelyik pártot megnevezők körében: az szocialisták és a legnagyobb kormánypárt támogatóinak aránya itt 41-41 százalék.

A pártot választó biztos szavazók körében, tehát azok között, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és választottak is maguknak már pártot, a Fidesz átvette a vezetést a szocialistáktól. Az MSZP támogatottsága 2001 júniusában ebben a körben 41 százalék volt, a Fideszre ellenben már 43 százalék szavazna a biztos pártválasztók körében. Ez a Gallup elemzése szerint teljesen új fejlemény a magyar politikai folyamatokban, ugyanis korábban ez volt az a választói csoport, amelyben a szocialistáknak a legnagyobb előnyük volt a legnagyobb kormánypárttal szemben.

Fegyelmezettek lettek a Fidesz-szavazók is

Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az MSZP idősebb és tradicionálisan fegyelmezettebb szavazótábora mindig is biztosabb volt nemcsak abban, hogy melyik pártot kedveli, de abban is, hogy ténylegesen el is megy szavazni. Ez a helyzet most megváltozni látszik: a Fidesz támogatói újabban lényegében ugyanolyan "szavazási fegyelemmel" jellemezhetők, mint a szocialista párt szavazói.

Csak három párt a parlamentben?

A Gallup júniusi felmérése szerint a két vezető párton kívül egyedül a MIÉP jutna be a parlamentbe. A párt támogatóinak aránya a dabasi időközi választásokat követő felívelés után az utóbbi időszakban csökkent ugyan, de a teljes népesség körében 3 százalékos, a pártválasztók körében és a biztos szavazók között pedig 5-5 százalékos támogatottságot mutathat fel.

Az SZDSZ a küszöb alatt

Jelenlegi támogatottságával nem jutna be a parlamentbe az SZDSZ. Szavazótáborának aránya 2001 júniusában a teljes népesség körében 2 százalék, a pártot választók és a biztos szavazók között pedig egyaránt csak 4-4 százalék volt. A szabad demokraták visszaesésével szemben az MDF kismértékű növekedést mutatott az utolsó hónap során. Ennek következtében az Fórum támogatottsága megegyezett a szabad demokratákéval: a teljes népesség körében két százalék, a pártot választók és a biztos szavazók között pedig 4-4 százalék volt.

Az FKGP szavazóinak aránya továbbra is az 1-2 százalékos sávban maradt. Valamelyest erősödött ellenben a Munkáspárt, amely azonban még mindig meglehetősen messze van a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határtól.

A minta
A Magyar Gallup Intézet 2001 júniusában 1018 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg egyebek mellett arról is, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A megkérdezésekre 2001. június 7. és 13. között került sor. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok, valamint a megkérdezettek lakóhelyének településtípusa szerint pontosan követte a magyar felnőtt lakosság összetételét.
-