Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre kevesebb a bizonytalan választópolgár

2005.07.19. 20:41
A szocialista párt szavazóbázisa aktivizálódott az elmúlt hónapban, a Gallup szerint. A biztos pártválasztók körében nyolc százalék, az összes választópolgárt tekintve viszont hat százalékra csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

"A Gyurcsány-Orbán vita után (...) csökkent a pártszimpátiákat illető bizonytalanság, más szóval a teljes népességen belül ismét a korábbiakban mérthez hasonló arányúra (38 százalék) állt vissza a pártot választani nem tudók aránya", állapítja meg legfrissebb vizsgálatában a Gallup Intézet.

Hat százalék

A miniszterelnök által kezdeményezett kommunikációs kampány után a júniusban mért 19 százalékról 6 százalékkal, 25 százalékra emelkedett a teljes népességen belül az MSZP szimpatizánsainak az aránya. A Fidesz 31 százalékon áll. A teljes népességen belül mind az MDF, mind az SZDSZ támogatóinak aránya 2-2 százalék, a Centrum 1 százalékot tudhat magáénak.

A pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz tíz százalékos előnnyel vezet az MSZP előtt, de a választáson való részvételüket biztosra mondók körében is alig kisebb: a különbség 8 százalékpontnyi.

Gyurcsány visszaszerzett valamit népszerűségéből

Noha júniusban a miniszterelnök korábbi támogatói közül sokan elbizonytalanodtak, és ezért Gyurcsány Ferenc tevékenységét pozitívan ítélők aránya jelentősen visszaesett, július első fele ezzel ellentétes eredményeket hozott. Jelenleg 35 százalék elégedett a miniszterelnök munkájával. A közelmúlt teljesítménye ugyanakkor nem változtatott jelentősebb mértékben a tevékenységét korábban is negatívan megítélők arányán. 48százalék ítéli meg negatívan a miniszterelnök tevékenységét.