Árpád
-2 °C
4 °C

Gallup: a választás óta maradt a politikai aktivitás

2004.07.23. 07:56
Az európai parlamenti választás után egy hónappal a lakosság jóval nagyobb része foglal állást pártkötődéséről, mint korábban. - állítja a Gallup júliusi közvélemény-kutatásában. A vizsgálat szerint a Fidesz stabilizálta az EP-választáson elért előnyét az MSZP-vel szemben: az ellenzéki párt a biztos szavazók körében 53:32-re vezet.
A Gallup vizsgálata valószínűsíti, hogy a kampány túlnyúló mobilizáló hatása miatti maradt továbbra is magas politikai aktivitás. 2004 júliusában a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka mondta, hogy egy most vasárnapi országgyűlési képviselőválasztáson nem szavazna, vagy hogy nem tudja, kire szavazna. Több mint egy év, 2003 májusa óta sosem volt 30 százalék alatt ez az arány, sőt a 2003. májusi 31 százalékról szeptemberre 38 százalékra emelkedett, utána 35-39 százalék között változott. Jelentősen emelkedett a pártot választó biztos szavazók aránya is, ami a májusi 44 százalékról 50 százalékra ugrott fel.

A pártválasztók fele a Fideszt támogatja

A cég felmérése szerint a felnőtt lakosság körében 2004 júliusában minden negyedik megkérdezett (25%) mondta, hogy egy most vasárnapi országgyűlési választáson a Magyar Szocialista Pártra szavazna. Ennél tizenkét százalékponttal nagyobb arányt, 37 százalékot képviselnek azok, akik a Gallup kérdésére azt felelték, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre szavaznának. A Szabad Demokraták Szövetségére most a felnőtt lakosságnak 5, a Magyar Demokrata Fórumra 3 százaléka szavazna - mindkét pártnál 1 százalékponttal többen, mint két hónapja.

A pártot választók körében a Fidesz támogatottsága 1 százalékponttal nőtt, az MSZP-é nem változott a májusban tapasztaltakhoz képest: A Fideszt a valamilyen pártot választani tudók több mint fele (52 százaléka), a szocialistákat valamivel több, mint egyharmada (34 százaléka) támogatja. A Fidesz tavaly szeptember óta a pártot választók több mint felét tudhatta maga mögött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?