Mátyás
-6 °C
1 °C

Gallup: Öt hónapja Fidesz-MSZP 'állóháború'

2001.08.14. 08:00
A biztos szavazó, pártot választók körében a szocialisták vezetnek 43 százalékkal a 40 százaléknyi tábort maga mögött tudó Fidesz előtt, míg a teljes lakosság 25 százaléka a voksolna a nagyobbik kormánypártra, és csupán 24 százaléka az MSZP-re - derül ki a Gallup Intézet augusztusi felméréséből. A Gallup prognózisa szerint a bizonytalanok várhatóan a nagy pártok táborát erősítik majd.
Augusztusban 25 százalék volt a Fidesz és 24 százalék az MSZP támogatottsága az összes szavazásra jogosult körében. Ennek alapján az előző hónaphoz képest a Fidesz szavazótábora egy százalékponttal, míg a szocilalistáké két százalékponttal csökkent. A két nagy párt választási esélyei tehát március óta kiegyenlítettek. A Fidesz és az MSZP együttesen a teljes magyar felnőtt népesség 49 százalékának, a biztos pártválasztók közül pedig 83 százaléknak a bizalmát élvezi. Az említett változások és a két párt közötti különbség belül van a statisztikai hibahatáron. Az SZDSZ-re és a MDF-re a felnőtt lakosság 3-3 százaléka, a MIÉP-re és a Munkáspártra a felnőttek 2-2 százaléka, a Kisgazdapártra pedig a szavazásra jogosultak 1 százaléka voksolna.

Csökkent mindkét nagy párt támogatottsága a pártot választók között

A pártot választók, tehát a valamelyik pártot megnevezők körében 2001 augusztusában a Fideszt 41 százalék, az MSZP-t pedig 40 százalék támogatta. Egy hónappal korábban - 2001 júliusában - mind a vezető kormánypártot, mind pedig az ellenzék vezető ereje 42-42 százalékos támogatottságot tudhatott maga mögött a valamilyen pártot megnevezők közül.

Ebben a körben az SZDSZ és az MDF 5-5 százalékos, a MIÉP 4 százalékos, a Munkáspárt pedig 3 százalékos szavazótábort mutat fel. A Kisgazdapártot itt is csupán a válaszadók 1 százaléka támogatja.

A pártot választó, biztos szavazóknál a szocialisták erősebbek

A pártot választó biztos szavazók körében (tehát azok között, akik azt mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és választottak is maguknak pártot) 2001 augusztusában az MSZP támogatóinak aránya 43 százalék, a Fideszé pedig 40 százalék. A szocialisták a biztos pártválasztók között egy hónappal ezelőtt, 2001 júliusában vették vissza a vezetést, júniusban ugyanis a Gallup 2 százalékpontos Fidesz előnyt mért ebben a körben, júliusban ez 3 százalékpontos MSZP vezetésre változott, ami megmaradt augusztusra is. Az MSZP-nek ez az előnye azonban - ahogy a két hónappal korábbi Fidesz előny is - a hibahatáron belül marad.

Az SZDSZ-nek nem sikerült az áttörés

Két hónappal korábban a pártot választó biztos szavazók között 4 százalék támogatta a Szabad Demokraták Szövetségét, júliusban ez az arány felszökött 7 százalékra, mostanra azonban ismét visszaesett a korábbi 5 százalékos szintre. Ez a Gallup elemzése szerint rövid távon arra utal, hogy a párt Kuncze-féle új vezetésének sem sikerült fordulatot elérnie az SZDSZ lakossági támogatottságának növelésében.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A vizsgálatok keretében többek között arról is kérdezik a megkérdezetteket, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embert keresnek fel. 2001 augusztusában 1014 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A megkérdezésekre 2001. augusztus 2. és 6. között került sor az ország 67 településén.

Az MDF támogatottsága 2001 júliusában a teljes népesség körében 2 százalék, a pártot választók között 3 százalék, a biztos szavazók között pedig ismét csak 2 százalék volt. Most, augusztusban ezekben a csoportokban rendre 3 százalékot, 5 százalékot, illetve 4 százalékot regisztráltak az MDF támogatóiként. Az MDF tehát kismértékben növelte lakossági támogatottságát, de még koránt sincs abban a helyzetben, hogy biztosra vehetné külön pártként való indulása esetén bejutna a parlamentbe.

Lassan csökken a MIÉP támogatottsága

A MIÉP szavazótáborának csökkenő tendenciája folytatódott augusztusban is. A legutóbbi mérés szerint a MIÉP a teljes népességen belül 2 százalékos, a pártválasztók között 4 százalékos a biztos szavazó pártválasztók között pedig 3 százalékos támogatottságot élvezett.

A MIÉP-pel ellentétben a Munkáspárt kismértékben növelte támogatottságát 2001. nyarán. A pártválasztók és a biztos szavazók körében is 2 százalékról 3 százalékra növelte szavazótáborát, azonban a Munkáspárt továbbra is meglehetősen messze van a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határtól. A Kisgazdapárt szavazóinak aránya - ahogy már hét hónapja mindig - továbbra is az 1 százalékos sávban maradt.

A megkérdezettek egynegyedének semmelyik párt sem szimpatikus

A felnőtt lakosság körében továbbra is azok vannak a legtöbben, akik nem neveznek meg általuk preferált pártot, illetve azt mondják, hogy nem mennének el választani. A pártot nem választók aránya már nagyon hosszú idő óta stabilan 40 százalék körül mozog: 2001 júniusában 42%, júliusban 38%, most augusztusban pedig kerek 40% volt az arányuk. Ezen belül 15 százalék mondta azt, hogy biztosan nem menne el választani, 25 százalék pedig azt válaszolta, hogy nincsen egyetlen olyan párt sem, amelyikre szavazni szándékozik.

A bizonytalanok inkább a 'nagyokhoz' húznak

Ebből a 40 százaléknyi pártpreferenciával nem rendelkező csoportból az elemzés szerint legfeljebb 8-10 százaléknyi azoknak az aránya, akik esetleg ott lesznek 2002 tavaszán a választási urnáknál, de ma még nincs pártpreferenciájuk. A Gallup prognózisa szerint a ma még bizonytalan választók túlnyomó része (mintegy háromnegyede) nem fog elmenni választani - ahogy a korábbi választásokra sem ment el a felnőtt népesség 35-45 százaléka. A bizonytalanok maradék egynegyedének messze nagyobbik része a két nagy párt valamelyikének szavazótáborához fog csatlakozni, és csak egy elenyésző kisebbségük jöhet számba, mint a kisebb pártok mozgósítható tartaléka.