Lehel
17 °C
27 °C

Gallup: Egyre több a bizonytalan

2003.08.01. 16:18
A Gallup szerint a választókorú népesség körében egy százalékkal többen támogatnák egy most vasárnapi választáson a Fideszt (29%), mint az MSZP-t(28%). A biztos választóknál viszont az MSZP és a Fidesz is 45-45 százalékon áll. A megkérdezettek többsége szerint jelenleg inkább rossz irányba mennek a dolgok, ennek ellenére többen vannak azok, akik jónak ítélik a miniszterelnök teljesítményét.
A 18 évesnél idősebb népességből egy most vasárnapi választáson a Gallup július 7. és 16. közötti közvélemény-kutatása szerint 28 százalék szavazna az MSZP-re, és 29 százalék a Fideszre. Az év eleje óta mindkét párt támogatottsága csökkenő tendenciájú. A bizonytalanok aránya a januári 22 százalékról júliusig 34 százalékra emelkedett. Az SZDSZ, az MDF, a MIÉP és a Centrum Párt egyaránt 2-2 százaléknyi szavazatra számíthatna.

A pártot választó biztos szavazók szintén szűkülő körében júliusban azonos volt az MSZP és a Fidesz támogatóinak aránya: 45-45 százalék. Az SZDSZ és az MDF támogatottsági aránya itt 3-3 százalék, a MIÉP-é és a Centrum Párté 2-2, a Munkáspárté 1 százalék volt.

A biztos szavazók tényleges számát nézve éves és féléves átlagban valójában a Fidesz támogatottsága is csökkenő tendenciájú, az utóbbi három mérés eredményét nézve viszont nagyjából azonos. Az arányszám növekedése, amit sokan - helytelenül - abszolút növekedésnek vélnek, abból adódik, hogy a pártot választó biztos szavazók abszolút számban egyre kevesebben vannak tavaly nyár óta, és az MSZP biztos szavazóinak száma összességében gyorsabban csökken, mint a Fideszé.

A lakosság több, mint fele szerint a dolgok összességében rossz irányba mennek, relatív többsége (44 százaléka) szerint a kormány inkább rosszul vagy nagyon rosszul látja el feladatát Relatív többségbe kerültek azok is, akik szerint a kormány rossz irányban változtatta meg a korábbi viszonyokat. A felnőtt lakosság abszolút többsége, 57 százaléka inkább, vagy nagyon elégedetlen azzal, ahogyan most él.

Ennek ellenére a miniszterelnök munkájával elégedetlenek nem kerültek többségbe: 44 százalék szerint a kormányfő inkább jól látja el feladatát.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 júniusában 1011 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A személyes megkérdezésekre 2003. július 7. és 16. között került sor az ország 69 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,3%.