Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány felmondta a Gallup 164 milliós megbízását

2002.08.26. 13:37
A Miniszterelnöki Hivatal indoklás nélkül felmondta azt a 164 millió forintos keretszerződést, amelyet az áprilisi választások előtt kötött az Orbán-kormány a Magyar Gallup Intézettel. Az előre nem rögzített tartalmú közvélemény-kutatásokról szóló megállapodás már az új kormányzati ciklusra adott megbízást a cégnek. Az előző négy évben számos pályázaton győztes, ám a választási eredményben jelentősen mellétrafáló Galluppal szemben a Medgyessy-kormány az elmúlt hetekben a Mediánt és a Szonda Ipsost részesítette előnyben a kormányzati intézkedések népszerűségének vizsgálatánál.
"A Magyar Gallup Intézet egyetlen fillért sem kapott a Kancelláriától" - jelentette ki az Index kérdésére Manchin Róbert, a közvélemény-kutató cég vezetője.

Nem tévedés, indoklás nélkül

A MeH nemrégiben ugyanis elállt az Orbán-kormány által márciusban, röviddel a választások előtt kötött szerződéstől, így az előző négy ciklusban számos kormányzati pályázatot elnyert Gallup az idén 164 millió forintos állami megrendeléstől esett el. A kormány indoklás nélkül mondta fel az elődje idején létrejött, de már az új kabinet hivatali idejére eső szerződést.

Mint ismertes, a Gallup feladata "egyértelműsítés nélkül a 2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása" lett volna. Manchin szerint a szerződés felmondásához nincs köze annak, hogy cége tévedett leginkább választási előrejelzéseiben a jelenlegi kormányoldal kárára. Mint mondta, a Gallup továbbra is részt vesz a kormányzati pályázatokon, sőt egy kisebb megrendelést már el is nyert.

Most a Medián és a Szonda mért

Az Index információi szerint a Medgyessy-kabinet intézkedéseinek hatásvizsgálatára a Medián és a Szonda Ipsos kapott állami megrendelést. Az úgynevezett szabadkézi eljárással, tehát 9 millió forintnál kisebb összeg erejéig megbízott cégek az augusztus 20-i ünnepségekkel kapcsolatban és az első 100 napos program elemeinek ismertségéről végeztek telefonos kutatást.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a pályázatokon a győztesek mellett továbbra is részt vehet akár a Gallup, akár a Tárki, sőt szívesen vennék, ha az Orbán-kormány idején több fontos kérdésben kutatást végző és meglepő eredményekkel elrukkoló Socio-Ballance Kft. is megméretné magát.

A Külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a tárca Európai Unióval kapcsolatos pályázatán a Szonda Ipsos került ki győztesen a Medián, a Gallup és a Gfk Hungary előtt. Tóth Tamás hozzátette: a közbeszerzési eljárással lebonyolított 20 milliós vizsgálatsorozat az ország EU-csatlakozáságát vizsgálja.