Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A kormány felmondta a Gallup 164 milliós megbízását

2002.08.26. 13:37
A Miniszterelnöki Hivatal indoklás nélkül felmondta azt a 164 millió forintos keretszerződést, amelyet az áprilisi választások előtt kötött az Orbán-kormány a Magyar Gallup Intézettel. Az előre nem rögzített tartalmú közvélemény-kutatásokról szóló megállapodás már az új kormányzati ciklusra adott megbízást a cégnek. Az előző négy évben számos pályázaton győztes, ám a választási eredményben jelentősen mellétrafáló Galluppal szemben a Medgyessy-kormány az elmúlt hetekben a Mediánt és a Szonda Ipsost részesítette előnyben a kormányzati intézkedések népszerűségének vizsgálatánál.
"A Magyar Gallup Intézet egyetlen fillért sem kapott a Kancelláriától" - jelentette ki az Index kérdésére Manchin Róbert, a közvélemény-kutató cég vezetője.

Nem tévedés, indoklás nélkül

A MeH nemrégiben ugyanis elállt az Orbán-kormány által márciusban, röviddel a választások előtt kötött szerződéstől, így az előző négy ciklusban számos kormányzati pályázatot elnyert Gallup az idén 164 millió forintos állami megrendeléstől esett el. A kormány indoklás nélkül mondta fel az elődje idején létrejött, de már az új kabinet hivatali idejére eső szerződést.

Mint ismertes, a Gallup feladata "egyértelműsítés nélkül a 2002. évre szóló külföldre és belföldre irányuló társadalomtudományi kutatási terv készítése, valamint az abban foglaltak megvalósítása" lett volna. Manchin szerint a szerződés felmondásához nincs köze annak, hogy cége tévedett leginkább választási előrejelzéseiben a jelenlegi kormányoldal kárára. Mint mondta, a Gallup továbbra is részt vesz a kormányzati pályázatokon, sőt egy kisebb megrendelést már el is nyert.

Most a Medián és a Szonda mért

Az Index információi szerint a Medgyessy-kabinet intézkedéseinek hatásvizsgálatára a Medián és a Szonda Ipsos kapott állami megrendelést. Az úgynevezett szabadkézi eljárással, tehát 9 millió forintnál kisebb összeg erejéig megbízott cégek az augusztus 20-i ünnepségekkel kapcsolatban és az első 100 napos program elemeinek ismertségéről végeztek telefonos kutatást.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a pályázatokon a győztesek mellett továbbra is részt vehet akár a Gallup, akár a Tárki, sőt szívesen vennék, ha az Orbán-kormány idején több fontos kérdésben kutatást végző és meglepő eredményekkel elrukkoló Socio-Ballance Kft. is megméretné magát.

A Külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a tárca Európai Unióval kapcsolatos pályázatán a Szonda Ipsos került ki győztesen a Medián, a Gallup és a Gfk Hungary előtt. Tóth Tamás hozzátette: a közbeszerzési eljárással lebonyolított 20 milliós vizsgálatsorozat az ország EU-csatlakozáságát vizsgálja.  • Vennék
  • Hírek