Emőke
-4 °C
9 °C

Gallup: Egyre többen tartják korruptnak a kormányt

2003.10.01. 15:25
A felnőtt népesség abszolút többsége úgy ítéli meg, hogy a kormány nem tudja sikeresebben ellenőrizni a közpénzek útját mint elődje - derül ki a Gallup friss kutatásából. Ugyancsak többségbe kerültek azok, akik szerint Keller László közpénzügyi államtitkár párthovatartozás szerint indít eljárásokat.
Márciushoz képest 20 százalékponttal csökkent a Medgyessy-kormány működésében kevesebb korrupciót feltételezők aránya, és 13 százalékponttal nőtt azoké, akik most több korrupciót vélelmeznek. A Magyar Gallup Intézet szeptember eleji közvélemény-kutatása szerint a felnőtt lakosság közel egynegyede (24 százalék) szerint a Medgyessy-kormány működésében több a korrupció, mint az Orbán-kormányéban volt. 45 százaléknyian ugyanannyi korrupciót feltételeznek, és mindössze 14 százalékot képviselnek azok, akik szerint most kevesebb a korrupció, mint az elmúlt kormányzati ciklusban.

Márciusban 50 - 30 százalék volt az arány azok közt, akik azt mondták, hogy a Medgyessy-kormány az elődjénél eredményesebb lesz a közpénzek felhasználásának ellenőrzésében, szemben azokkal, akik úgy gondolták, hogy nem lesz sikeresebb. Most a felnőtt népesség abszolút többsége (52 százalék) úgy ítéli meg, hogy a kormány e téren nem sikeresebb.

Fél évvel ezelőtt a felnőtt lakosság közel fele (47 százalék) vélekedett úgy a közpénzügyi államtitkárságról, hogy tevékenységét pártpolitikai szempontok befolyásolják. Szeptember elején a lakosság már több, mint a felének (54 százalék) ez volt a véleménye. Nem csupán pártszimpátiától függ Keller hivatalának a megítélése, ugyanis már az SZDSZ szimpatizánsok között is többségében van, akik úgy gondolják, pártpolitikai hovatartozás vezeti vizsgálódásaiban.