Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A többség egyelőre bizonytalan Gyurcsány megítélésében

2004.10.12. 17:42
Október első hetében a lakosság 51 százaléka nem tudott véleményt mondani arról, hogy Gyurcsány Ferenc Medgyessy Pétert helyettesítve inkább jól vagy inkább rosszul végezte a feladatát. A Magyar Gallup Intézet által megkérdezettek 25 százaléka volt elégedetlen, és 24 százaléka elégedett a kormányfőt helyettesítő miniszterelnök-jelölttel.
A Magyar Gallup Intézet által szeptember 30. és október 6. között megkérdezettek négyötöde (41 százalék) nem tudta eldönteni, inkább örül, vagy inkább nem örül annak, hogy Medgyessy Péter távozik és Gyurcsány Ferenc váltja őt a miniszterelnöki székben. A megkérdezettek több mint egyharmada (35 százalék) azon a véleményen volt, nem várható, hogy az új kormány változást hoz az ország számára.

A bizonytalanok és az optimisták csaknem azonos arányban voltak: 27 százalék nem tudta megítélni, hoz-e változást a Gyurcsány-kormány, és 25 százalék - minden negyedik megkérdezett - felelte, hogy szerinte inkább kedvező változást hoz az ország számára. Kedvezőtlen változásra 13 százalék (minden hetedik-nyolcadik megkérdezett) számít. Tízből tehát csaknem négy megkérdezett számít változásra - köztük közel kétszer annyian kedvezőre, mint amennyien kedvezőtlenre.

A Magyar Szocialista Párt támogatóinak körében valamivel több mint minden második megkérdezett (53 százalék) inkább örül annak, hogy Medgyessy Péter távozik és Gyurcsány Ferenc váltja őt a miniszterelnöki székben, és alig több mint minden negyedik (27 százalék) mondta azt, hogy inkább nem örül ennek. Minden ötödik szocialista szimpatizáns (20 százalék) bizonytalan volt ebben a kérdésben.

Szeptember elejéhez képest az MSZP táborában csaknem megduplázódott azok aránya, akik örülnek annak, hogy Medgyessy Péter távozik, és Gyurcsány Ferenc váltja őt a miniszterelnöki székben. A miniszterelnök-cserét elfogadók aránya a Fidesz-szimpatizánsok körében változatlan maradt, de 48-ról 39 százalékra csökkent az ennek inkább nem örülők mértéke. A Medgyessy-Gyurcsány váltásnak a budapestiek és a diplomások örülnek legkevésbé.