Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Erősödött az MSZP, de továbbra is a Fidesz vezet

2004.11.18. 09:30
A szocialisták szimpatizánsainak aránya hét százalékponttal nőtt, a Fideszé két százalékponttal csökkent október óta. A különbség így most már csak három százalékpont a Fidesz javára - derül ki a Gallup legfrissebb felméréséből.
A Gallup novemberi kutatása szerint a Fidesz 28, az MSZP 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A 18 évesnél idősebb lakosság körében a Fidesz szimpatizánsi köre utoljára 2003 júliusában volt csaknem ilyen alacsony (29%), a szocialisták viszont az idei júliusi értékre kapaszkodtak vissza.

Az összes többi párt együttesen mindössze 8 százalékot mondhat magáénak a felnőtt népesség körében: az SZDSZ 3 százalékot, az MDF, a MIÉP, a Munkáspárt, a Centrum Párt és együtt más pártok 1-1 százalékot.

A bizonytalanok aránya 39 százalék, ami 6 százalékponttal alacsonyabb, mint októberben volt. (Nem szavazna 20%, nem tudja, vagy nem válaszol: 19%.) A valamilyen pártot választók aránya a teljes népességen belül 7 százalékponttal nőtt októberhez képest: most 61 százalék, de ez azért ebben a ciklusban így is a legalacsonyabb értékek közé tartozik.

Biztos pártválasztók

A pártválasztók körében tapasztalható változás kedvezőbb az MSZP javára, mint amit a teljes népesség körében: a pártot választók körén belül az MSZP most 8 százalékponttal nagyobb támogatottsággal, a Fidesz pedig 8 százalékponttal kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint októberben. A Fidesz azonban még így is 5 százalékponttal vezet a szocialisták előtt - a támogatottságok aránya: 46 százalék, szemben 41 százalékkal.

Továbbra is a pártot választók körében nézve az arányokat: az SZDSZ-nek 5, az MDF-nek és a MIÉP-nek 2-2, a Munkáspártnak és a Centrum Pártnak 1-1 százalék, minden egyéb pártnak pedig együttesen 2 százalék a támogatottsága.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2004 novemberében 1025 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2004. november 3. és 11. között került sor 65 elsőleges mintavételi ponton.