Konrád
8 °C
23 °C

Megállt az MSZP népszerűségnövekedése

2002.12.13. 22:41
Az MSZP támogatottsága az összes szavazásra jogosult körében a Gallup november 30. és december 4. közötti felmérése szerint 39, a Fideszé 26 százalékos. A pártot választó biztos szavazóknak 52 százaléka voksolna a szocialistákra, 37 százaléka a Fidesz - Magyar Polgári Pártra.
A két vezető párt támogatottságát illetően mindhárom kategóriában csökkent az MSZP javára kialakult abszolút különbség, még ha csak hibahatáron belüliek is az előző hónaphoz képest észlelhető változások.

A valamely pártot megnevezők körében a Magyar Szocialista Pártot most 53 százalék támogatta - ez 1 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban; a Fidesz - Magyar Polgári Párt támogatottsága viszont ebben a körben nem változott november eleje óta: 36 százalék maradt.

A szabaddemokratákat a megkérdezetteknek változatlanul 4 százaléka nevezte meg. Az MDF támogatottsága az egy hónappal ezelőttihez képes 2 százalékponttal nőtt ebben a körben, most 3 százalék, a MIÉP-é viszont a kivételt jelentő november eleji 2 százalékról visszaesett a június óta ismételten mért 1 százalékos értékre. A Munkáspárt és a Centrum Párt támogatottsága ugyancsak 1 százalékos.

Nőtt az MDF támogatottsága

Az MDF támogatottsága mindhárom kategóriában nőtt, és összességében a pártot választó biztos szavazók körében a parlamenti ellenzék novemberben még 21 százalékpontos hátránya 16 százalékpontra csökkent.

Akárcsak négy héttel korábban, a teljes népesség 3 százaléka támogatja az SZDSZ-t; 1-1 százaléka a Centrum Pártot, MIÉP-et és a Munkáspártot, miközben az MDF támogatottsága 1 százalékról 2 százalékra emelkedett. Azok aránya, akik nem szavaznának, változatlanul 10 százalék, azoké azonban, akik nem tudtak vagy nem akartak nyilatkozni pártpreferenciájukról, 3 százalékponttal nőtt a múlt havihoz képest: most 16 százalék.

Milyen irányba?

Azt illetően, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, mostani, december eleji vizsgálatunk során a relatív többség úgy vélekedett, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. 44 százalék úgy látta, hogy "inkább jó irányba mennek a dolgok", és csak 35 százalék mondta, hogy "inkább rossz irányba mennek a dolgok". Látni kell azonban, hogy a novemberben mért értékekhez képest hibahatárt meghaladóan, 5 százalékponttal csökkent azok aránya, akik szerint inkább jó irányba mennek a dolgok, és ugyancsak 5 százalékponttal nőtt az elégedetlenek aránya. Így lényegesen csökkent azok számaránybeli fölénye, akik szerint a dolgok jó irányba tartanak az országban.

A kormányfő megítélése

A kormányfő teljesítményével december elején a megkérdezettek 57 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Azok aránya, akik szerint "inkább rosszul végzi a feladatát", most 22 százalék volt. A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya novemberhez képest csökkent (3 százalékponttal), miközben az elégedetlenek aránya nőtt (ugyancsak 3 százalékponttal).

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2002 októberében 1015 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2002. november 30. és december 4. között került sor az ország 64 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,2%.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!