Olivér
5 °C
8 °C

Megállt az MSZP népszerűségnövekedése

2002.12.13. 22:41
Az MSZP támogatottsága az összes szavazásra jogosult körében a Gallup november 30. és december 4. közötti felmérése szerint 39, a Fideszé 26 százalékos. A pártot választó biztos szavazóknak 52 százaléka voksolna a szocialistákra, 37 százaléka a Fidesz - Magyar Polgári Pártra.
A két vezető párt támogatottságát illetően mindhárom kategóriában csökkent az MSZP javára kialakult abszolút különbség, még ha csak hibahatáron belüliek is az előző hónaphoz képest észlelhető változások.

A valamely pártot megnevezők körében a Magyar Szocialista Pártot most 53 százalék támogatta - ez 1 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban; a Fidesz - Magyar Polgári Párt támogatottsága viszont ebben a körben nem változott november eleje óta: 36 százalék maradt.

A szabaddemokratákat a megkérdezetteknek változatlanul 4 százaléka nevezte meg. Az MDF támogatottsága az egy hónappal ezelőttihez képes 2 százalékponttal nőtt ebben a körben, most 3 százalék, a MIÉP-é viszont a kivételt jelentő november eleji 2 százalékról visszaesett a június óta ismételten mért 1 százalékos értékre. A Munkáspárt és a Centrum Párt támogatottsága ugyancsak 1 százalékos.

Nőtt az MDF támogatottsága

Az MDF támogatottsága mindhárom kategóriában nőtt, és összességében a pártot választó biztos szavazók körében a parlamenti ellenzék novemberben még 21 százalékpontos hátránya 16 százalékpontra csökkent.

Akárcsak négy héttel korábban, a teljes népesség 3 százaléka támogatja az SZDSZ-t; 1-1 százaléka a Centrum Pártot, MIÉP-et és a Munkáspártot, miközben az MDF támogatottsága 1 százalékról 2 százalékra emelkedett. Azok aránya, akik nem szavaznának, változatlanul 10 százalék, azoké azonban, akik nem tudtak vagy nem akartak nyilatkozni pártpreferenciájukról, 3 százalékponttal nőtt a múlt havihoz képest: most 16 százalék.

Milyen irányba?

Azt illetően, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, mostani, december eleji vizsgálatunk során a relatív többség úgy vélekedett, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. 44 százalék úgy látta, hogy "inkább jó irányba mennek a dolgok", és csak 35 százalék mondta, hogy "inkább rossz irányba mennek a dolgok". Látni kell azonban, hogy a novemberben mért értékekhez képest hibahatárt meghaladóan, 5 százalékponttal csökkent azok aránya, akik szerint inkább jó irányba mennek a dolgok, és ugyancsak 5 százalékponttal nőtt az elégedetlenek aránya. Így lényegesen csökkent azok számaránybeli fölénye, akik szerint a dolgok jó irányba tartanak az országban.

A kormányfő megítélése

A kormányfő teljesítményével december elején a megkérdezettek 57 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Azok aránya, akik szerint "inkább rosszul végzi a feladatát", most 22 százalék volt. A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya novemberhez képest csökkent (3 százalékponttal), miközben az elégedetlenek aránya nőtt (ugyancsak 3 százalékponttal).

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2002 októberében 1015 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2002. november 30. és december 4. között került sor az ország 64 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4,2%.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?