Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gallup: Fidesz 32, MSZP 24

2003.12.22. 12:19
A Fidesz nyolc százalékkal több szavazatot kapna, ha most lennének a választások, mint a szocialisták. A parlamentbe a két nagy párton kívül más nem kerülne be. A miniszterelnök megítélése nem változott.
A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz híveinek aránya 52, az MSZP-é 38 százalék - derül ki a Magyar Gallup Intézet december 6. és 12. között végzett felméréséből. A szavazásra jogosultak körében az előző hónaphoz képest a statisztikai hibahatáron belül történt változás a két nagy párt erőviszonyában. Most a felnőttek 32 százaléka szavazott volna a Fideszre, a Szocialista Párt támogatóinak aránya pedig 24 százalék. A két párt támogatottságának különbsége tízről nyolc százalékpontra csökkent. Az MSZP-nek most egy százalékkal több, a Fidesznek egy százalékponttal kevesebb a támogatója, mint októberben, illetve novemberben volt. Mindkét változás a statisztikai hibahatáron belüli, és az elmúlt négy mérés egészét tekintve stabilizálódott

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 decemberében 1012 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg.

A pártot választó biztos szavazók körében végzett Gallup-felmérés szerint a két nagy párton kívül senki sem jutna be a parlamentbe. Az SZDSZ-re a megkérdezettek négy, az MDF-re három, a Munkáspártra és a MIÉP-re két-két százalék szavazna.

Medgyessy megítélése nem változott

A kormányfővel a lakosság 36 százaléka elégedett, 48 százalék szerint azonban inkább rosszul látja el feladatát. A miniszterelnök munkájának megítélése hónapok óta lényegében azonos: szeptembertől decemberig folyamatosan 50 százalék körüli elégedetlenséget mért a Magyar Gallup Intézet.

A kormánnyal 31 százalék elégedett, 55 százalék elégedetlen. Az utóbbi hónapokban a közvéleményben tapasztalhatók a kormányzat számára kedvező változások, de a bíráló vélemények vannak többségben.