Szilárda
-4 °C
3 °C

Gyorsan fogy az MSZP tábora

2006.07.26. 15:07
A Gallup Intézet júliusi felmérése szerint a szocialista párt népszerűsége 21 százalékra esett vissza. A leggazadagabbakat leszámítva valamennyi társadalmi csoportban csökkent a párt támogatottsága. Az emberek 84 százaléka nagyon rossznak ítéli a gazdaság állapotát.
Az elmúlt három hónapban a teljes lakosság körében 14 százalékponttal csökkent az MSZP-re szavazók aránya, olvasható a Gallup Intézet legfrissebb felmérésében. Közvetlenül a választások után a szocialisták népszerűsége még 35 százalék volt, júniusra 27 százalékra, júliusra 21 százalékra esett vissza, ami jelentős változás.

A szocialisták a leginkáb a megyei jogú városokban vesztettek népszerűségükből, és jóllehet a 60-69 év közöttiek is csalódtak kissé, a 70-79 év közöttiek tömegesen fordultak el korábbi pártjuktól. "A legmagasabb jövedelműek változatlanul nagymértékben állnak ki a párt mögé - körükben nem változott szignifikánsan az MSZP-re szavazók aránya", olvasható a közvéleménykutató-cég elemzésében. Sőt a felmérés részletes adatai szerint a leggazdagabbak között még növelni is tudta támogatottságát a nagyobbik kormánypárt (igaz, mindössze három szűzalékkal, azaz hibahatáron belüli mértékben).

Bizonytalanok, pesszimisták

A 2006-os júliusi felmérés ugyanakkor arra is választ ad, hogy a szocialistákból kiábrándultak nem a többi párthoz, hanem inkább a bizonytalan választói csoporthoz csapódtak. A Fidesz (35-38 százalék), az MDF (3 százalék), az SZDSZ (2 százalék) szavazóinak száma lényegében nem változott.

Májusban minden negyedik megkérdezett gondolta úgy, hogy az ország meglehetősen jó gazdasági helyzetben van, júliusban azonban már csak minden tizedik magyar vélekedett így. A magyar gazdaságról 84 százalék gondolja azt, hogy nagyon rossz állapotban van. Júliusban 10 felnőttből hatan számítanak helyzetük romlására a következő egy évben. A felmérés további megállapításait a Gallup honlapján olvashatja el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!