Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gallup: Gyurcsány nem túl szimpatikus

2004.09.22. 23:00
A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a szocialista miniszterelnök-jelölt színrelépésének csupán a lakosság huszonnégy százaléka örül. A közvélemény-kutató szerint ez annak köszönhető, hogy a választók meggyőződése szerint a hatalmi harcok áldozata lett Medgyessy Péter, nem pedig alkalmatlansága miatt kényszerült távozni.
A magyar választókorú felnőtt lakosság mindössze 24 százaléka fogadta pozitívan, hogy Gyurcsány Ferenc váltja a miniszterelnöki bársonyszékben Medgyessy Pétert - derül ki a Magyar Gallup Intézet szeptember első hetében készült felméréséből. Az MSZP szimpatizánsai körében a válaszadók közel kétharmada (60 százalék) nyilatkozott úgy: "nem örül" a cserének. Ugyanez az arány a FIDESZ szavazók esetében 48 százalék.

A közvélemény-kutató cég szerint a miniszterelnök-csere alacsony lakossági elfogadottsága elsősorban abban keresendő, hogy a megkérdezettek leginkább az SZDSZ és az MSZP, illetve Medgyessy Péter közötti hatalmi harc eredményének tartják a történteket, és nem a lemondott kormányfő alkalmatlanságában keresik az okokat.

A kutatásban résztvevők mindössze ötöde vélekedett úgy, hogy Medgyessynek azért kellett mennie, mert "nem tudott úrrá lenni a gazdasági és költségvetési problémákon", 53 százalékuk szerint viszont azért, mert megromlott a viszonya az SZDSZ-szel, illetve az MSZP-vel.

Jelenleg a baloldali választók 62 százaléka, a fenntartások ellenére, tudomásul veszi a cserét, és rátermett, alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartja Gyurcsányt. Ugyanez az érték a Fidesz szavazók esetében 39 százalék, a teljes lakosság esetében pedig 48 százalék. A jelölt iránti szimpátia azonban a fenti értékeknél - mindhárom csoport esetében - alacsonyabb, hiszen a baloldali választók alig fele (45 százalék), a Fidesz szimpatizánsok ötöde (20 százalék), míg a teljes felnőtt népesség 30 százaléka tartja egyben "szimpatikus jelöltnek" is Gyurcsányt.

Módszertan
2004. szeptember 4. es 8. között 825 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg telefonon, az ország 147 településén. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%.