Aliz
6 °C
14 °C

Nőtt az MSZP, csökkent a Fidesz támogatottsága

2002.08.02. 15:56
A Magyar Gallup Intézet júliusi felmérésében az összes szavazásra jogosult között a megkérdezettek 38 százaléka válaszolta azt, hogy egy most vasárnap tartandó választáson az MSZP-re, és 30 százalék, hogy a Fideszre szavazna. A megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy a miniszterelnök jól végzi a munkáját.
A Gallup közvélemény-kutató júniusi mérése szerint a nagyobbik kormánypárt és a nagyobbik ellenzéki párt azonos (36-36 százalékos) társadalmi támogatottságot tudhatott maga mögött.

A vezető kormánypárt koalíciós partnerére, az SZDSZ-re a megkérdezettek 3 százaléka szavazna most, a kisebbik ellenzéki párta, az MDF-re pedig a választókorú népesség 1 százaléka.

Júliusban így az összes megkérdezett körében a koalíciós pártokat együttesen 10 százalékponttal többen támogatták, mint a parlamenti ellenzék pártjait, szemben azzal, hogy egy hónappal korábban egyenlő mértékű volt a támogatottságuk.

Kispártok

A parlamenten kívüli pártok közül megközelítően 1 százalék volt a támogatottsága a Centrum Pártnak, és ugyancsak a megkérdezettek 1-1 százaléka támogatta a MIÉP-et és a Munkáspártot is. Az FKGP és más kis pártok támogatottsága együtt sem érte el a fél százalékot.

Többen tartózkodnak

A megkérdezettek 9 százaléka mondta azt, hogy most nem menne el szavazni, 16 százalék, akik nem tudtak vagy nem akartak a kérdésekre válaszolni. Ezúttal tehát együttesen a megkérdezettek 25 százaléka tartozott azok körébe, akik ilyen vagy olyan okból nem jelöltek meg pártot, vagyis nagyobb hányad, mint júniusban, amikor minden ötödik megkérdezett tartozott ebbe a körbe.

Arra, hogy "Ha most rendeznének választásokat, mennyire biztos, hogy elmenne szavazni?", a megkérdezettek 70 százaléka válaszolta, hogy biztosan elmenne, és további 16 százalék felelte, hogy valószínűleg elmenne szavazni.

Pártválasztók és biztos szavazók

A pártot választók, tehát a valamelyik pártot megnevezők körében júliusban ugyancsak erősödött az MSZP és csökkent a Fidesz támogatottsága. A júniusi 45-45 százalékról mindkét pártnál 5-5 százalalékpontos elmozdulást mértek, csak ellenkező irányban, így most a valamilyen pártot választók körében 50 százalékos volt az MSZP és 40 százalékos a Fidesz támogatottsága. (A változás mértéke mindkét pártnál meghaladja a hibahatárt.)

Az SZDSZ-t a pártot megnevezőknek 4, az MDF-et 1 százaléka támogatta, vagyis a koalíció támogatottsága a pártot megnevezők körében 13 százalékponttal nagyobb volt a parlamenti ellenzékénél - szemben azzal, hogy júniusban ez a különbség csak 1 százalékpontnyi volt. A Centrum Pártot a pártot választóknak közel két százaléka, a MIÉP-et és a Munkáspártot valamivel több, mint 1 százaléka támogatta.

Elégedettség az új kormánnyal

Azt illetően, hogy Magyarországon milyen irányba mennek a dolgok, 40 százalék vélekedett úgy, hogy "inkább jó irányba", s 34 százalék úgy, hogy "inkább rossz irányba". A "nem tudja" vagy "nem válaszol" adat értéke ez esetben 26 százalék volt.

Arra a kérdésre, hogy "Medgyessy Péter-e a jobb miniszterelnök, vagy Orbán Viktor volt-e a jobb?", 40 százalék válaszolta, hogy Medgyessy a jobb, 31 százalék szerint viszont Orbán Viktor volt a jobb, 29 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Jól végzi-e feladatát a miniszterelnök?

A kormányfő teljesítményével július közepén a megkérdezettek 51 százaléka volt elégedett: ennyien vélekedtek úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Azok aránya, akik szerint "inkább rosszul végzi a feladatát", mindössze 20 százalék volt.

A kormányfő munkájával elégedetlenek aránya júniusról júliusra nem változott: a megkérdezettek egyötöde vélekedik csak így, az elégedettek aránya pedig azzal összefüggésben nőtt, hogy júliusban kevesebben tértek ki a válasz elől.

A Medgyessy Péter miniszterelnök korábbi SZT-tiszti múltjával kapcsolatos viták kibontakozása, valamint a hídelzárással kezdődött, a szavazatok újraszámlálásáért rendezett tüntetések és az útelzárásos gazdatüntetés után tehát összességében a kormányoldal támogatottságának erősödése figyelhető meg.

Ellentétben ezzel, más irányú mozgást figyelt meg a Gallup az ország általános állapotának megítélését illetően: júniusban még 13 százalékponttal, júliusban viszont már csak 6 százalékponttal voltak többen az ellentétes véleményűeknél azok, akik szerint Magyarországon összességében jó irányban mennek a dolgok.

Módszertan
A Gallup személyes megkérdezéssel végzett felmérést 1015 fős mintán. A Gallup kérdezői minden mintavétel alkalmával más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket kérdeznek meg. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét.

A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigálták. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 4%.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?