Bernadett
0 °C
4 °C

Gán felesége magány miatt perel

2004.01.07. 08:05
Újabb pert indít Gánék ügyvédje a magyar állam ellen. Ezúttal Miklós testvére nyújt be keresetet az alkotmány egészséges életre való jogára hivatkozással.
A magyarcsanádi Gán-fivérek tovább folytatják a pereskedést az állam ellen. Ezúttal az egyik ártatlanul börtönben ülő testvér felesége indít pert az alkotmány egészséges életre való jogára hivatkozással - írja a Blikk.

Jogi álláspontjuk szerint Gán Miklós felesége másfél évig magányra volt ítélve, azzal, hogy férjét fogságban tartották, őt az egészséges házasélet örömeitől is megfosztották. Emiatt körülbelül egymillió forint nem vagyoni kártérítést kér az államtól.

December közepén törölték a "primitív" megjelölést az emberölés gyanúja miatt másfél évig jogtalanul előzetes letartóztatásban lévő testvérpárnak az ítéletéből. A Gánékat egy 2000-ben történt emberölés miatt vették őrizetbe, és mintegy 14 hónapon át tartották őket fogva. Ügyük akkor vált országos botránnyá, amikor kiderült: kártérítési perük első fokú ítéletében a bíróság primitív jelzővel illette a testvérpárt.

A magyarcsanádi Gán testvérek kedden kapták meg az ártatlanul fogva tartásuk miatt megítélt, személyenkénti 1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést és kamatát. A vagyoni kártérítéshez a hónap második felében jutnak hozzá. A pénz átadása előtt vita keletkezett Kotroczó Béla ügyvéd, valamint a Gán fivérek és az őket kísérő rokonaik között, mivel a testvérek egy félreértésből adódóan azt feltételezték, hogy az ügyvéd késlekedik a pénz átadásával.