Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gansperger elégedett teljesítményével

2001.02.21. 15:51
,,Amit vállaltam ... azt többségében el tudtam érni" - foglalta össze az ÁPV Rt. élén elnök-vezérigazgatóként eltöltött éveket a leköszönő Gansperger Gyula. Lemondását továbbra is azzal indokolta, hogy a privatizációs szervezet megszüntetését levezénylő utódának elég időt akart adni a régi romjain létrehozandó két új szervezet felállítására.
A Fidesz gazdasági háttéremberéből az állami vagyonkezelő első emberévé avanzsált Gansperger célja az elmúlt két és fél évben az volt, hogy a privatizáció lehetőség szerint ,,kikerüljön a politikai erőtérből". A leköszönő privatizátor úgy látja, hogy ezt sikerrel végrehajtotta, csakúgy, mint a tömeges privatizáció korszakának lezárását és az új, ,,modern, piaci alapú" vagyonkezelő szervezet alapjainak lerakását. Ennek ellenére azért állt fel, mert az ÁPV Rt. utódszervezeteinek felállításához szerint új vezetőre van szükség.

Gansperger diplomatikusan elkerülte a választ arra a kérdésre, hogy egyetért-e azzal, hogy az ÁPV Rt. megszüntetése után tervek szerint két egységet - egy vagyonkezelőt és egy, a múlt jogi ,,hordalékával" foglalkozót - hoznak létre. ,,Azzal egyetértek, hogy a vagyonkezelést válasszák le a követeléskezelésről" - fogalmazott, de azt nem említette, hogy van-e olyan része a tervnek, amellyel nem.

Gansperger két cégben - a Postabanknál és a Matávnál - igazgatósági tag. Politikai támadásokra reagálva közölte, hogy a PB-től neki járó tiszteletdíjat egyszer sem vette fel. A privatizációs törvény szerint lemondása után nem tarthatja meg a két posztot - hacsak a privatizációt felügyelő Stumpf István kancelláriaminiszter mentességet nem ad az összeférhetetlenség alól. Saját jövőjéről Gansperger semmit sem árult el, bár többször megjegyezte, hogy szeretne ismét olyan pozícióba kerülni, hogy hasonló sajtótájékoztatókat tarthasson.

Erre az évre jelentős veszteséget vár Gansperger

A búcsúzó elnök-vezérigazgató becslése szerint idén 60-90 milliárd forint bevételt érhet el az ÁPV Rt. Ez jóval kevesebb annál az összegnél, amely a költségvetési törvényben a szervezet idei kiadásaként szerepel. És mivel a kormány jelezte, hogy még olyan vagyonelemek eladásához sem járul hozzá, amelyek egyébként elvileg privatizálhatók lennének - például az állami agrárcégek - a tervet szerinte ,,nem lehet tartani". Kérni kell a kormányt, hogy módosítsa a kiadási oldalt - vélekedett Gansperger.

A távozó elnök-vezérigazgató utódjára marad a Malév rendbetétele, melyhez 20-25 milliárd forintos költségvetési segítség szükséges - hangzott el. Gansperger Gyula a légitársaság privatizációja kapcsán hevesen cáfolta azokat a sajtóhíradásokat, hogy az előző kormány mandátumának vége felé elkészült volna a megállapodás a Malév és a British Airways közötti stratégiai partnerségről. A BA magyarországi képviselete nemrég levélben cáfolta, hogy bármi ilyesmi történt volna - állította Gansperger Gyula.

A búcsúzó vezető 40 milliárd forintra teszi a Magyar Villamos Művek idénre várható hiányát, ezért ez első negyedévi, tíz milliárd forintos állami tőkeinjekció után szerinte további segítségre lesz szükség.

Mivel 12 mezőgazdasági céget ingyen kell átadniuk a Magyar Fejlesztési Banknak, elmarad az a bevétel, amelyből kifizetni tervezték a szövetkezetek külső üzletrész-tulajdonosait. Ha a kormány úgy döntene, hogy a feladatot ne az ÁPV Rt. hajtsa végre, 20 milliárdos kiadás alól szabadulnának- tudtuk meg.

Az állami cégek idei várható teljesítménye nem töltheti el túlzottan sok optimizmussal a leendő vagyonkezelő szervezet felállításának támogatóit: Gansperger Gyula becslése szerint a tavalyi, 12 milliárdot meghaladó osztalékbevételnek idén talán 40-60 százaléka folyhat be az ÁPV Rt. kasszájába.