Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pokorni a szocialista frakció előtt akar kampányolni

2005.11.15. 21:59
A szerdai kormányülésen nem lesz téma a Fidesz garanciatörvény-tervezete. Az MSZP frakcióvezetője inkább kezét törné, minthogy támogassa a családtámogatási rendszerre vonatkozó ellenzéki javaslatot, amelyet a miniszterelnök kedden egy lakossági fórumon a legnagyobb szociális átverésnek nevezett.

Lendvai Ildikó egyértelműen ugyan nem utasította el Pokorni Zoltán fideszes alelnök kérését, hogy a szocialisták hétfői zárt frakcióülésén tájékoztathassa a MSZP-s politikusokat az ellenzéki párt garanciatörvényéről, de azt egyértelművé tette: a Fidesz családtámogatási rendszerre szóló javaslatát semmiképpen sem fogadja el - "törjön el a kezem, ha megszavazom" -, és a témában mind a négy parlamenti párt bevonásával nyilvános vitát javasolt.

Gyurcsány Ferenc egy budapesti lakossági fórumon a Fidesz családi adókedvezményen alapuló családtámogatási rendszerét "a legnagyobb szociális átverésnek nevezte". A kormányfő kedden elfogadta a Méltányosság Politikaelemző Kör meghívását, hogy ebben a témában vitatkozzon Orbán Viktorral. A volt kormányfő még nem nyilatkozott.

Orbán Viktor hétfőn arra kérte a kormányfőt, hogy a családi adókedvezményt is magában foglaló garanciatörvényt a szerdai kormányülésen tárgyalják meg. Az Index információi szerint erre semmi esély. Az SZDSZ ügyvivő testülete azonban a biztonság kedvéért kedden este még arra szóllította fel a párt négy miniszterét, hogy semmiképpen se támogassák "a kormányülésen a konzervatívok törvényjavaslatát".