Bernadett
0 °C
4 °C

Bilincsben vitték el a kilakoltatás ellen tiltakozó jogvédőket

2001.11.14. 10:39
A BRFK kedd este 23 személyt, köztük ismert művészeket, kisebbségi vezetőket állított elő azok közül, akik tiltakoztak az ellen, hogy utcára kerüljenek a VII. kerületi Garay utcában jogcím nélkül lakó romák. A romákat az önkormányzat egyelőre egy panzióban helyezte el.
Kedden reggel a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár még nem tudhatta, hogy a rendőrségen fogja tölteni az éjszakát, amiért tiltakozó akciót hívott össze a Garay utcai romák kilakoltatása ellen.

Pokorni lakást, Dávid új eljárást ígért a romáknak

Délután 1 órakor a végrehajtó kezében olyan jogerős bírói végzés volt, ami az egész család eltávolítására vonatkozott. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy amikor a családot - több más roma famíliával együtt - a Király utcából kiköltöztette, a Garay utcában biztosított lakást csak három hónapra engedélyezte, s ez tavaly decemberben lejárt. A család így önkényes lakásfoglalónak számít. A kitelepítetteknek a Hegedű utcában átmeneti szállást kínáltak fel.

A helyzetet alaposan befolyásolta, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke lakást ígért a kilakoltatásra ítélt családnak - értesült a Magyar Hírlap. Horváth Aladár kifejtette: örülnek a váratlan felajánlásnak, de nem lehet több ezer hasonló helyzetű ember problémáját ilyen eszközökkel megoldani, s nem szeretné, ha az ügyet kampánycélokra használnák fel. Időközben Dávid Ibolya igazságügyi miniszter felfüggesztette az eljárást, mert a végrehajtásba alaki hiba csúszott. A minisztérium kivizsgálja az ügyet. Délután a kerület gazdasági bizottsága telefonon szavazott, s lapzártánk idején 5:1 arányban a kilakoltatás mellett voksolt.

Este fél 8-kor a VII. kerületi önkormányzat jogi eszközökkel nem tudta megakadályozni, hogy kilakoltassák a családot, s mivel a Hegedűs utcai átmeneti szálláson nem volt hely, a polgármesteri hivatal a család egybentartása érdekében egy panzióban bérelt számukra négyágyas szobát.

A rendőrség figyelmeztetésben részesítette a jogvédőket

Nem sokkal később 23 személyt, köztük művészeket és jogvédőket - Horváth Aladárt, Ladányi Jánost, Iványi Gábort, Hell Istvánt, Nagy Zsófiát, Bazsaya Balázst, Szalai Erzsébetet - állított elő a rendőrség a kilakoltatás ellen tiltakozók közül. A BRFK illetékese a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy az előállításokat a karhatalmi segédletet biztosító VI-VII. kerületi rendőrkapitányság járőrei hajtották végre, akik intézkedésük közben bilincset is használtak.

Iványi Gábor szabad demokrata képviselő az Inforádiónak úgy nyilatkozott, hogy szégyelli magát, amiért országgyűlési képviselő, hiszen csak a neki járó mentelmi jog miatt "úszta meg", hogy bilincsbe verve jogvédő társaival együtt a rendőrségen töltse az éjszakát.

A kerületi kapitányságon az éjszaka folyamán az összes előállított személyt kihallgatták és közülük 16-ot figyelmeztetésben részesítettek, mivel passzívan akadályozták a bírósági végrehajtót, hogy jogerős végzés alapján kilakoltassák a családot. A figyelmeztetésnek nincs semmilyen vonzata, így például pénzbírságot sem kell fizetni - nyilatkozta Dézsy Mihály, a BRFK szóvivője. A szóvivő szerint jogszerű volt a tiltakozók megbilincselése, mivel azt a további rendbontás megelőzése érdekében alkalmazták.