Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Három nap fogda a buszon cigizőknek

2006.09.21. 14:53
Három-három nap elzárásra ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság négy fiatalt, akik a budapesti tüntetések harmadik napján hangoskodtak az Astóriánál, illetve a bíróság szerint káromkodtak egy BKV-buszon, ami az ítélet szerint kimerítette a garázdaság szabálysértését. A bíróság az intézkedő rendőr vallomása alapján látta bizonyítottnak, hogy a buszon kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak.

Garázdaság szabálysértésének gyanújával vette őrizetbe a rendőrség kedden este T. István budapesti főiskolást, illetve K. Ákos gimnazistát. Csütörtökön pedig már el is marasztalták őket: 3-3 nap elzárásra, illetve 5926 forint eljárási költség megfizetésére kötelezték őket.

Gyanús sörösüveg

A rendőri intézkedésre azt követően került sor, hogy H. Imre és A. László járőrök arra lettek figyelmesek a tárgyaláson elhangzott tanúvallomásuk szerint, hogy két fiatal "az aluljáró használatának mellőzésével" átkelt a Rákóczi úton, belerúgtak egy kukába, illetve sörös dobozokat rugdaltak. Ez a budapesti tüntetéssorozat harmadik napján - kedden - történt, a civil ruhás rendőrök pedig a rendbontókat keresták éppen az Astoriánál. További gyanúra adott okot, hogy a fiataloknál sörösüvegek voltak, ami a rendőrök szerint láthatóan üresek voltak, hiszen könnyedén lóbálták a zacskót. Mindez épp akkor történt, amikor a tömeg egy része a Köztársaság térre indult a Kossuth térről.

A tárgyalás képei
A tárgyalás képei

Az egyik rendőr a bíróságon azt vallotta: "Szegény kuka nem ártott senkinek, nem értem miért kellett belerúgni". A fiúk e mellett azt kiáltozták, hogy "aki magyar velünk tart", illetve azt skandálták, hogy "elkúrtad, elkúrtad". A rendőrök szerint nem sokkal később érkezett még két fiatalember. K.-ék viszont azt vallották, ők eleve hárman voltak, nem ketten, negyedik társukkal, akit szintén őrizetbe vettek, csak a buszon futottak össze. (A másik két fiatal szabálysértési tárgyalása szintén csütörtökön zajlott ugyanott, ugyanazokkal a rendőr tanúkkal, csak később.)

Követték a buszt

Miután az Astoriánál csend honolt, a rendőrök úgy értelmezték, a történtek minimum kimerítik a rendzavarás tényállását, ezért mobilján hívták előljárójukat, utasítást kérve, hogy mit tegyenek az akkorra már az éjszakai buszmegállóban sörösdobozt rugdaló fiatalokkal. Az elöljáró csakhamar megjelent, de hiába határozta el, hogy buszra száll a fiúkkal, becsukódott az orra előtt az ajtó. Járőrkollégáival így a busz után eredtek, a Vas utcánál B. Norbert felpattant a buszra, járőrtársai pedig autóval követték a buszt. B. a tárgyaláson azt állította, hogy a fiatalok káromkodtak, kihajolva az ablakon azt állították, hogy szétb**k a Köztársaság teret, lemondatják a kormányt, illetve felakasztják Gyurcsányt.

A fiatalok tagadják, hogy a Köztársaság térre tartottak, és azt is, hogy káromkodtak volna. Azt állítják a hatóságok, hogy a buszvezető felszólította őket, ne hajoljanak ki a buszabalkon, a felszólításnak eleget is tettek. Ugyanakkor az tény, hogy a buszt épp a Berzsenyi utcánál hagyták el, ott ahol a Köztársaság térhez is le kéne szállni. Ott a rendőrök igazoltatták, majd őrizetbe vették K.-t és T.-t, egyiküknél az üres sörösüvegen túl egy törött üveg nyakát is megtalálták.

Elég volt a rendőr vallomása

A rendőrségnek nem sikerült tanúkat találnia. A járőrök parancsnoka vallot a bíróságon. A bíróság elmarasztalta a két fiatalt, de még a tárgyaláson lekerült csuklójukról a bilincs. Bár nem érzik magukat bűnösnek, nem fognak fellebbezni, unják ugyanis a hercehurcát.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Fiatal férfiszemélyek

Rögtön az első elmarasztaló ítéletet követően sort kerítettek a két másik fiatal elleni gyorsított eljárásra is. K. Gergely és S. Attila volt a másik, buszon utazó, ott garázdálkodó, "kétfős fiatal férfiszemélyekből álló csoport", akik ellen a két civil ruhás nyomozó a közrendvédelmiseket riasztotta. A 19 éves, munkanélküli K. Gergely elismerte a vádakat. Vallomásában elmondta, hogy "a Deáktól sétáltunk az Astoria felé, közben iszogatunk, majd buszra szálltunk, ott is iszogattunk, meg dohányoztunk és kiabáltunk ki az ablakon". Aztán "leszálltunk és a rendőrök falhoz állítottak". K. Gergely elmondta, hogy S. Attilát a buszon ismerték meg, aki cigarettát kért tőlük, majd szóba elegyedtek, aktuális politikai kérdésekről beszélgettek és végül együtt szálltak le, hogy telefonszámokat cseréljenek.

Ezt vallomásában S. Attila is így mesélte el. Ő volt egyébként egyedül a négy fiatalember közül, aki nem ismerte el a terhére rótt szabálysértést. Az egyik neves belvárosi cukrászda cukrászüzemében dolgozó cukrász, elmondta, hogy este tízig dolgozott kedden, barátaival megivott két nagyfröccsöt, majd hazaindult az éjszakai busszal. Ott elegyedett szóba a három másik vádlottal, azt elsimerte, hogy "kicsit hangosabbak voltunk az átlagnál". Mint ő is mondta, csak telefonszámot cserélni szállt le a buszról. "Fáradt voltam, sokat dolgoztam, nem akartam én tüntetni menni, meg ilyesmi". Őket is 3-3 nap elzárásra ítélték, ezért csütörtökön elengedték őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!