Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Fázik a Fidesz az MSZP javaslataitól

2005.11.09. 13:47
A garanciatörvény tervezetét a Fidesz egy héten belül a parlament elé terjeszti, mondta Pokorni Zoltán szerdai sajtótájékoztatóján. A Fidesz alelnöke szerint az MSZP által javasolt hét pont túlságosan általános.

"A Fidesz és a Fidesz elnöke számára a garanciatörvény fontos, és ilyen fontos kérdésről természetesen örömmel tárgyal akár Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, akár a többi parlamenti párt vezetőjével" - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz országos elnökségének rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatóján, bár jelezte, hogy az ülésen erről nem volt szó, ez csupán a magánvéleménye.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, ebben a ciklusban első felszólalását produkálva a kiszámítható jövő érdekében garanciatörvény megalkotására tett javaslatot. "vannak jó dolgok", de az emberek nem látnak arra garanciát, hogy ezeket nem fogják megváltoztatni.

Világos beszédet várnak

A Fidesz alelnöke elmondta, hogy az elnökség áttekintette a törvényjavaslatot, amelyet a frakció pénteken véglegesít, és Orbán Viktor hétfői bejelentéséhez képest egy héten belül a parlament elé terjeszt. Világos, egyértelmű beszédet várnak a kormánytól ebben az ügyben, azt javasolják, hogy a kormánytagok támogassák a garanciatörvényt.

A törvényjavaslatban szerepelne a 13. havi nyugdíj, a gyermekek után járó adókedvezmény és a panelfelújítási program megőrzése, valamint az is, hogy a gáz, a villany és a gyógyszerek ára csak az infláció mértékével emelkedhet, illetve, hogy az áfát vissza időben vissza kell fizetni a vállalkozások számára.

Nem zárkóznak el

Arra a kérdésre, hogy rokonítható-e a Fidesz javaslata az MSZP elnöke által bejelentette nemzeti minimum kezdeményezésével azt válaszolta: amennyiben nyugalmat és kiszámíthatóságot hoz az emberek életében, akkor a Fidesz nyitott ebben a kérdésben. Úgy látják azonban, hogy az MSZP által javasolt hét pont túlságosan általános ahhoz, hogy a Fidesz konkrét javaslataival olyan könnyű legyen összeegyeztetni.

Jelenleg nem látják azt a jogtechnikai megoldást, amellyel azt a miniszterelnöki javaslatot is be lehetne vonni a Fidesz törvényjavaslatába. Ezt Orbán Viktor jelezte a parlamentben "a teátrálisan odavonuló Gyurcsány Ferencnek" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy ha a kormánypártok olyan javaslatot tesznek, amely értelmezhetően kezeli a kérdést, akkor nem zárkóznak el.