Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ferencvárosi kocsmák részvényeiből épült az ország

2005.01.26. 12:35
"Halvány fogalmam sincs, mi van a kocsmákkal" - fakadt ki az Index kérdésére Makovecz Imre, az Országépítő Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az építész azt állítja, az alapítvány évek óta nem kap pénzt a ferencvárosi vendéglátóhelyek bérleti díjait beszedő Gastorg Rt.-től, jóllehet főrészvényes a cégben. A Gastorg 1994 óta változatlan bérleti díjat fizet huszonhat frakventált belvárosi söröző, étterem és játékterem után, a IX. kerület önkormányzata ezért régóta pereli a céget. Az ügy miatt az elmúlt hetekben koalíciós válság alakult ki a ferencvárosi vezetésben, és lehet, hogy a helyzet romlani fog, ha a Gastorg márciusban üres üzlethelyiségeket hátrahagyva kivonul az ingatlanokból.

"Korábban az egész Kárpát-medencében tevékenykedtünk, de most ezerhatszáz forint van az alapítvány számláján" - foglalta össze az Országépítő Alapítvány helyzetét Makovecz Imre. Az alapítvány kuratóriumának elnöke azt állítja, hogy évek óta nem folyik be pénz a Gastorg Rt.-től.

A pénz elfogyott

Reális magyarságkép és vendéglátás
Az Országépítő Alapítvány 1988-ban jött létre "Szent István halálának 950. évfordulójára és Kós Károly szellemi örökségének ápolására". Az egyik pályázati kiírás szerint célja: azoknak a törekvéseknek a támogatása volt, amelyek "a nemzetzettudatot erősítik, hozzájárulnak a reális magyarságkép kialakításához, a nemzeti és helyi hagyományokat gondozzák, és a jövőt építik". Az alapítvány kuratóriumának egykor - államfőként - Göncz Árpád is tagja volt. A szervezet presztízsét mutatja, hogy a 2003 decemberi Prima Primissima díjasok névsorában Makovecz Imre rövid életrajza második helyen említi az Országépítő Alapítványnál betöltött kuratóriumi elnöki posztot.
Makovecz szerint korábban "Boross Péter támogatta a Gastorg-részvények hozadékából" az alapítványt, de tizenöt évi működés után elfogyott a pénz, a szervezet tetszhalottá vált. A jobboldali szerveződések tömegének - köztük Orbán Viktor polgári körének - létrehozását kezdeményező építész szerint ugyan valóban ő tölti be az elnöki tisztet, de az alapítvány kasszájának kiürüléséről csak akkor értesült, amikor a szervezet titkára váratlanul feltárta a helyzetet. Mint mondta, neki halvány fogalma sincs arról, hogy mi történik a Gastorggal és a belvárosi kocsmákkal.

Szennyező szándék

Az Országépítő Alapítvány és a Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat jogutódjaként működő Gastorg Rt. kapcsolatára a Magyar Nemzet irányította rá a figyelmet, amikor cikkében emlékezetett arra, hogy a vendéglátó-ipari cég egykori igazgatója, az MDF-es Boross Péter közreműködött az alapítvány létrehozásában, majd a szervezet a Gastorg egyik fő részvényesévé vált. Makovecz szerint a Magyar Nemzet cikkének állításai közül "egy szó sem igaz". Boross Pétert ugyan nem sikerült utolérnünk, de egy korábbi, szűkszavú nyilatkozatában közelebbről meg nem határozott politikai körök "szennyező szándékát" látta a írásban. A 168 órának adott interjúban Boross egyébként azt állította, hogy az Országépítő Alapítvány csak akkor esik el bevételeitől, ha a Gastorg bérleti viszonya megszűnik a ferencvárosi ingatlanokban.

Tíz éve változatlan áron

#alt# Az Index információi szerint a IX. kerületi önkormányzat - ahol komoly koalíciós feszültséget gerjesztett a Gastorg-ügy - törvényben biztosított jogával élve 2005. március 31-i határidővel felmondta a huszonhat üzletre vonatkozó bérleti szerződést, a döntést a Gastorg Rt. tudomásul vette. A felmondással a cég további működése gyakorlatilag ellehetetlenül, miután bevételei főként abból származtak, hogy a többnyire frekventált helyen lévő vendéglátóegységekért piaci áron szedett bérleti vagy amortizációs díjat az üzemeltetőktől, míg az önkormányzatnak ennek csak töredékét adta tovább. A cég ugyanis tíz éve változatlanul az 1994-ben megállapított díjat fizeti a helyiségekért. A Gastorg fennhatósága alatt működik többek között a Rádai utcai Párizs, Texas, a Western, a Két pisztoly söröző, a Paracelsus étterem, a Kis-Duna vendéglő, a Ludas és a Jópipa söröző, a Sörklinika és a Medikus Kávézó.

Tömeges bezárás

A Gastorg kivonulása tovább bonyolíthatja a IX. kerületi helyzetet, mert a cégnek elvileg kiürítve, a közműcsatlakozások megszüntetése után kell visszadnia az ingatlanokat. Úgy tudjuk, az ületvezetők egy része már meg is kapta az értesítést arról, hogy február végén át kell adja a helyiséget a Gastorgnak, az rt. pedig egy hónap múlva lecsupaszítva adná vissza az önkormányzatnak. A kivonulás így tömeges szórakozóhely-bezáráshoz vezethet a környéken. Az utóbbi években a Gastorg már visszaadott nyolc üzletet, összesen ezernégyszáz négyzetméter alapterülettel, ezek közül jelenleg egy sem működik. Az Index kérdésére több üzlet vezetője elképzelhetetlennek nevezte, hogy eleget tegyen egy, az üzlete elhagyására vonatkozó felszólításnak.

Sok, kevés, semmi

#alt# A kerület polgármestere, az SZDSZ-es Gegesy Ferenc az ügy kirobbanásával egy időben megvonta a szocialista alpolgármestertől, Bánsághi Tamástól a kerületi vagyonnal és beruházásokkal kapcsolatos hatáskörét. Az Index információi szerint a ferencvárosi koalíció két vezetője közötti nézetkülönbség azon alapszik, hogy Gegesy nem kíván megegyezni a Gastorggal, és 440 millió forint bérhátralékot és kamatot kíván behajtani a cégen, az alpolgármester viszont a megegyezést szorgalmazta.

Az alpolgármester a jóval kisebb, százmilliós tétel elfogadását azzal indokolta, hogy egy per akár évekig elhúzódhat, és ha a Gstorg közben csődöt jelent, akkor a felszámolás után az önkormányzat csupán minimális, néhány milliós bevételre számíthat. A fővárosi Fidesz - Gegesyhez hasonlóan - támadta a szocialista alpolgármestert álláspontjáért azt állítva, hogy több száz millió forintos kárt okozó egyezkedést készített elő. Bánsághi viszont úgy látja, hogy a kérdésben SZDSZ-Fidesz összjáték kialakulása várható a kerületben.